Slide
Slide

Орешак. Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, съвместно с Община Троян, организират Международен Фестивал на занаятите и изкуствата «Орешак 2019», който ще се проведе от 3 до 5 май 2019 г. в изложбените зали на Националното изложение с. Орешак.
Майстори от 14 държави, ще покажат уникални предмети на занаятите и приложните изкуства, като за първи път ще участва ОАЕ. Хора на изкуствата от три континента ще представят своите произведения, въплътили в себе си духа на своята национална идентичност и културно многооразие.

„Допира до творчеството на някои от най-древните култури в света ще бъде за всички нас едно неповторимо и вълнуващо духовно преживяване. Произведенията на изящните и приложни изкуства, магията на занаятите, музиката, песните и танците, ще ни направят част от атмосферата на вековните културни традиции на различните народи. Целта е чрез богатите изразни средства на визуалните изкуства да дадем възможност на местната общност и на гостите на Националното изложение и община Троян, да се докоснат не само до традициите и атмосферата на миналото, а и до ценностите и особеностите в съвременния бит на различните народи. Живеем в интересно време, в един глобалния свят и сме част от една мултикултурна общност.

Това има своите предимства, но поражда и известни тревоги. Как да бъдем толерантни към традициите на другите и същевременно всеки да запази своята национално идентичност и специфика, за да можем обединени в многообразието да градим успешно нашето общо бъдеще“, споделят организаторите. Откриването ще бъде на 3 май 2019 г., 18.00 часа.

На изложението се очаква и специална делегация от Китай. Тя е в резултат на споразумението, което бе подписано наскоро при посещението на 17-членната ни делегация в далечната азиатска държава по покана на Китайския културен център и водена от кмета Донка Михайлова и Иван Чакъров – управител на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак. Те представиха страната ни на изложението в гр. Нинбо.

На българския щанд, на площ от 300 кв.м., участваха Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Исторически парк Варна и две ИТ фирми – разработчици на игри. Българският щанд е получил наградата за най-красив.

Сподели публикацията