Slide
Slide

Стара Загора. Областният управител на Стара Загора Гергана Милкова (НФСБ) обяви за незаконосъобразна продажбата на 5,6 декара имот на първа линия на морето в Равда от общината в Казанлък. Сградата е собственост на Града на розите и преди години е била ученически лагер. В момента тъне в разруха.

В края на миналия месец ГЕРБ и самоопределящата се като неин „коалиционен партньор“ в местния парламент БДЦ-ДПС решиха да продадат запустелия ученически лагер за 980 000 лева, или за 88 евро/кв.м. Това е под пазарната стойност на имота, информира Клуб Z. Според медията купувачът е предварително уговорен в частни разговори с общински съветници и е бургаски бизнесмен.

Предложението за продажба на апетитния терен е внесено на заседание на общинския съвет на 28 март от кмета Галина Стоянова. Предложената в докладната цена е била 1 милион и 88 000 лева. По време на заседанието обаче Джамал Папарланов ( БДЦ-ДПС) предложил имотът да бъде продаден за още по-занижена цена – 980 000 лева. След бурно обсъждане предложението е прието, като 25 общински съветници от 31-местния парламент гласуват „за“ предложението на Папарланов, „против“ са петима, а един се въздържа.

Бившият лагер е бил обявяван за продан и през 2016 г. Оценен е от лицензирания оценител „Явлена-Бургас“ ООД на 1,8 милиона лева. За три години обаче купувач все не се намерил и цената му била сваляна шест пъти.

Общината в Казанлък обяснява мотивите си за исканата сега продажба – имотът е проблемен, макар и да е на първа линия на морето – нямал достъп до пътя, предстояла делба, имало множество процедури, през които трябвало да се мине и в община Несебър. Това отблъсквало купувачите.

„Нормата на чл. 41, ал. 2 от Закона за общинската собственост императивно определя пазарната цена на общинските имоти, предмет на разпоредителни сделки, по пазарната цена, определена от независим оценител. Няма предвидена законова възможност тази цена да бъде намалявана по преценка на общинския съвет.

Общински съвет-Казанлък нарушава императивно определения от закона начин на определяне цената на имота, за който се взема решение да бъде обявен за продажба чрез публичен търг, като я определя под стойността на пазарната оценка“, посочва в заповедта си за спирането на сделката областният управител Гергана Милкова.

Препис от нейната заповед е изпратена до председателя на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов, до кмета Галина Стоянова (ГЕРБ), до Окръжната прокуратура (за сведение) и до председателя на Административен съд-Стара Загора. Решението на Микова не означава, че сделката се спира. „Коалиционните партньори“ ще трябва да стартират процедурата отново – вече на пазарната цена.

Сподели публикацията