Slide
Slide

Често разглеждан като плажна дестинация, Тунис има огромно количество изненадващи туристически атракции и неща за правене за тези, които искат да се отдалечат от пясъчните брегове.

Това е Северна Африка, обгърната с огромните дюни на Сахара, древни руини от мамути и екзотични градове. Тунис е римската житница, а културните богатства, оставени от римляните, са повече от достатъчна причина за посещение. Но историята на арабските империи също е дала на страната някои от най-красивите примери за ислямска архитектура в региона. Време е да се отправите към Сахара, за да опитате суровата, празна красота на пустинята. Намокрените от слънцето плажове на Средиземноморското крайбрежие, покрити с палми и покрити с нежни вълни.

1.Амфитеатър Ел Джем
Стените на могъщия римски амфитеатър на Ел Джем приличат на съвременния град. Тази невероятно добре запазена римска реликва е голямата забележителност на Тунис и един от най-добрите примери за архитектура на амфитеатър, останал в света, напомнящ за някога голямата хватка на Рим в Северна Африка. Все още можете да вървите по коридорите под арената, точно както гладиаторите. Или да се изкачите до най-горните места за сядане и седнете, гледайки през арената, като си представяте битките, които са се провеждали по-долу.

2. Джерба
Ако търсите идеалното бягство на плажа, тогава остров Джерба е вашето място. Островният град Houmt Souk е основната точка, със стар градски квартал, който е една бъркотия от варосани къщи. Пазаруването в Houmt Souk е само по себе си атракция, с много продавачи на занаятчийски продукти, които търсят възможност да се разходят по плажа. Но това са тези пясъчни ивици от бреговата линия, които са най-популярната забележителност на острова. Чисти и с подстригани финикови палми, плажовете са релаксиращи, откъдето започват всички летни мечти.

3. Картаген
Някога най-големият съперник на Рим, Картаген е бил градът на морските финикийци, завинаги споменати в Пуническите войни. Атмосферните руини на този древен град сега седят край морето сред предградията на Тунис, предупреждение, че дори най-големите градове могат да бъдат сведени до развалини. Руините са обширни, но разпръснати и ако сте имали късмет да посетите древни градски забележителности като Ефес в Турция или Волубилис в Мароко, които са добре запазени, Картаген може да изглежда доста невзрачен. Но тези останки, включени в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, са изключително важни исторически, а всеки турист, който се интересува от древното минало на Северна Африка, не бива да пропусне посещението си тук.

4. Националният музей на Бардо
Дори тези, които не са фенове на музеите, могат да се впечатлят от гледката на красиви мозайки, изложени във вътрешността на Бардо. Това е един от най-добрите музеи в Северна Африка и в него се помещава една от най-важните колекции на мозайката в света, всички красиво декорирани. Това е витрина на ослепителната, заплетена артистичност на римската и византийската епоха, с черешките на тортите от всеки голям археологически обект в Тунис. Ако имате само един ден в столицата на Тунис, Тунис, този музей трябва да бъде високо в списъка със задачи.

5. Сиди Бу Саид
Невъзможно сладко и невероятно фотогенично, Сиди Бу Саид е село на върха на скалите с малки размери, които сякаш са паднали от платното на художника. Не е изненадващо, че художниците са отглеждали това малко селце от десетилетия. Варосаните улички, прозоречните рамки от ковано желязо и цветните сини врати са тунизийската селска архитектура в най-доброто си състояние, докато средиземноморският фон е черешката на тортата. Това е място, където налице е мързеливия следобед, просто да попиете спокойната атмосфера и може би да се отдадете на място за пазаруване в една от многото местни занаятчийски сергии.

6. Grand Erg Oriental
Огромната Сахара на Тунис покрива голяма част от вътрешността на страната, а най-красивият ъгъл на пустинята е областта на пясъчните дюни, известна като Grand Erg Oriental. Тези поетично красиви дюни са сюрреалистичен и великолепен пейзаж от огромни вълни, оформени от непрекъснато променящите се пустинни пясъци. За много посетители това е приключенска детска площадка за каране на дюнни бъгита и камилски преходи, но нищо не превъзхожда простото удоволствие от седенето на една от тези огромни пясъчни планини и гледката на слънцето над Сахара.

Източник: Planet Ware

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията