Истанбул
Slide
Slide

Истанбул. 10 вкусни напитки и храни в Турция? Малко са! В Южната ни съседка има толкова много вкусни неща, че е трудно да се определи ТОП 10, но екип на BGtourism.BG успя да селектира най-популярните, които българските туристи, а и не само, консумират по време на своята ваканция в Турция. Това е държава, където никой няма да остане гладен! Напротив! Всички са застрашени от преяждане, тъй като турците са известни със своето гостоприемство и вкусна кухна. И всичко това е само на броени минути от вас! Резервирате билет за полет от София или Варна, и за по-малко от час самолетът на Turkish Airlines ще ви отведе бързо и комфортно до столицата на света – мегаполисът Истанбул.

1. Чай

Какво е денят без турски чай? Даже и не можем да си го представим. Навсякъде по малките улички се носят малки чашки с чай и то по цял ден. А в голяма част от заведенията или в хотелите – при настаняване или освобождаване на стаята, ароматната напитка се предлага безплатно. 

2. Баклава

Баклавата е сиропиран сладкиш, типичен за балканската (особено турската) и арабската кухня. Прави се от тесто, разточено и опечено на много тънки кори.

Корите се пълнят с орехови ядки (или шам-фъстък) и се заливат със захарен сироп или с разтвор от пчелен мед.

Ние препоръчваме Хасан да ви разходи из сладкарницата на Hakki Zade 1864 до Капълъ чарши, като сами чрез видеото ще се уверите в разнообразния сладък свят на турците. 

3. Локум

Локумът е сладкарско изделие, направено от нишесте и подсладена със захар вода. В повечето случаи локумът се ароматизира с розова вода или с лимон. Някои рецепти препоръчват слагането на орехи, фъстъци, шамфъстък, лешници и други. Обикновено е нарязан във формата на кубчета, които, за да не се слепят, се отделят едно от друго с пудра захар или кокосови стърготини. Въпреки че локумът е познат в цял свят, той е особено разпространен в българската, турската, албанската, босненската, гръцката, кипърската и румънската кухня.

4. Хляб (Ekmek)

Турците обичат да похапват хляб или както го наричат eкмек. В много от заведенията се приготвя на място, на пещ, и се предлага безплатно за туристите. Един от най-атрактивните хлябове е този, който става като балон. 

5. Турското кафе

Известно е също като домашно и кафе на джезве или гръцко, арабско или арменско кафе в съответните страни, е технология за приготвяне на кафе, сварено от фино смлени кафени зърна в кафеник, много често с прибавка на захар, което се сервира в чаша с утайка на дъното. Широко разпространено е из целия Близък изток, Северна Африка, Кавказ и на Балканите и в останалата част на света в обществата на преселници от тези страни. Културата на пиене на кафе чрез кафенетата е високо развита на територията на бившата Османска империя и това е доминиращия начин на приготвяне на кафе в тази част на света. Ние ви препоръчваме да пиете турско кафе на пещ при вашето посещение в южните ни съседи.

6. Симит

Продават се на почти всеки 100 метра в Истанбул, буквално са на всеки ъгъл. Закуската и в най-добрите хотели в Турция не е без симит – един вид гевречета с много сусам, които се хапват със сладко или сирене.  Комшиите ни си похапват от тях от сутрин до вечер.

7. Сутляш

Не, не става дума за обикновено мляко с ориз, а за истински сутляш с вълшебен вкус, неустоим аромат и нежна, кремообразна текстура! Този десерт е едно от най-вкусните турски изкушения.

8. Адана кебап

Адана кебап е емблематично ястие от турската кухня, добре известно е на всички и без съмнение – много вкусно. Леко подлютен, ароматен и сочен, адана кебапът се приготвя с продукти, които може да намерите лесно. Характерно за адана кебап са плоските метални шишове, които се ползват при оформянето и при нагряване помагат кебапът да се изпече отвътре. Факт е, че като цяло, агнешкото се консумира предимно по Великден и Гергьовден, печено или сготвено, но най-общо казано, си остава „сезонно“. Адана кебапът е чудесен начин да разнообразим менюто на семейството.

9. Сладолед

Да отидете до Истанбул и да не си купите сладолед е равно на престъпление. Не продавач, а истински магьосник ще ви разсмее преди да получите мечтания студен десерт. Дондурмата е традиционен млечен сладолед, който се прави в дюкянчета и магазинчета в Турция, а майсторите го разточват и разтеглят като ластик, преди да го сложат на фунийка. Рецептата е простичка и изисква единствено малко търпение, но интересното тук е използването на салеп – позабравена подправка, която вече почти не се намира извън Турция и Близкия Изток. Прави се от стрити на прах грудки на орхидеи и има един специфичен, ориенталски и позабравен аромат, който напомня за Леванта и покрити с разкошни сладкиши маси от други времена. 

10. Гьозлеме

Гьозлеме е блюдо от турската кухня. Традиционно се приготвя от тесто, като ръчно точените кори се пълнят с плънка която най-често е сирене или извара. Корите се сгъват във формата на квадрат и се пекат на голям сач, докато по тях се получат малки черно-кафяви петна. Петната приличат на малки очи (на турски: göz), от където идва и името на изделието. След изпичане от двете страни се поливат с разтвор от масло или олио, сметана и подсолена топла вода, някъде се използва и мляко вместо вода. Корите поемат течността и омекват, след което се свалят от сача. В съвременната кухня плънката е разнообразена, като се използват различни продукти като зеленчуци, месо, сирене и различни видове сладка.

Това са само десет от най-популярните и обичани храни и напитки в Турция. Има още много по толкова. Не пропускайте да похапнете в южната ни съседка дюнер, пилаф, сарми, пиде. Кюнеф̀ето е сиропиран десерт от кадаиф и млечен продукт подобен на обезсолен кашкавал или извара, задължително си поръчайте.

Кюнефе със сладолед и шам-фъстък

Рибата в ресторантите край Босфора я подготвят по уникален начин. На почти всеки ъгъл има царевица – варена или печена, а колко вкусни са само печените кестени?

Мъжете обичат турската ракия (ракъ), а дамите подслаждат дните си и с пишмание. Цялото разнообразие на турските супи може да се раздели условно на няколко групи. Това са месни супи с добавени зеленчуци, крем супи с масло, супи, застроени с лимонов сок и яйце.

Характерен за турската кухня е джаджък, който донякъде прилича на таратор. Той се приготвя от пресни краставици, кисело мляко и подправки. Към особеностите на турските супи спада и прибавянето на тархана. Това е тесто от пшеничено брашно, в което се добавят различни подправки, след което се изсушава на слънце.

Турската кухня, както всяка друга, е необятна, а никъде другаде българите няма да бъдат посрещнати по света така сладко и истински в ресторантите с думата комшю, след като разберат, че сте българин.

Текст и снимки Светлана Йорданова, BGtourism.BG

Сподели публикацията