Slide
Slide

Това е остров в Западен Тромсьо, намиращ се северно от Полярния кръг. Тук слънцето не залязва 69 дни – от 18 май до 26 юли.

„Посред нощ, което за обикновените хора е 2.00 ч., тук може да видите деца, които играят футбол, хора да боядисват къщите си или да косят ливадите си, а тийнейджърите – да плуват“, споделя местният жител Кел Ове Хвединг пред Си Ен Ен.

Местните жители са се събрали на среща в кметството, за да подпишат петиция за „свободна от време“ зона и на 13 юни Хвединг се срещна с норвежки член на парламента, за да предаде подписите на местните жители и да обсъди практическите и правни предизвикателства на инициативата.

„За мнозина от нас получаването на това в писмена форма просто би означавало формализиране на нещо, което практикуваме от поколения“, казва той.

Жителите на острова в Норвегия се надяват да бъдат освободени от традиционното работно време и да въведат гъвкавост в училище и в работното време. Риболовът и туризмът са основните индустрии на този остров с население над 300 души.

Ще успеят ли островитяните в усилията си? Те вече се отплащат в публичност, която би могла да бъде основната цел на кампанията и да привлече погледа на туристи за посещение на острова.
Лятното слънцестоене в северното полукълбо е след дни – на 21 юни, и Сомарой (Sommarøy) – което означава „Летен остров“.
Сподели публикацията