Посланикът на Република Турция в София Н. Пр. Д-р Хасан Улусой
Slide
Slide

Добрич. Тази година „18 март-Денят на мъчениците“ за пръв път беше отбелязан във Военното гробище-музей в Добрич, където са погребани мъчениците, загинали по време на Добруджанските битки.

През Първата световна война по време на Добруджанските битки, за да защитят България, турските и българските войници за пръв път в историята воюват рамо до рамо и дават свидни жертви. 

Посланикът на Република Турция в София Н. Пр. Д-р Хасан Улусой напомни, че най-голямата подкрепа за приемането на България в НАТО на 29-ти март преди 15 години беше оказана от страна на Турция и отбеляза, че турците и българите, които преди 103 години по време на Първата световна война за първи път като съюзници са защитавали българските територии в окопите на Добруджа, днес вече като съюзници в НАТО заздравяват все повече и повече приятелството помежду си.

Посланик Улусой изтъкна, че за да укрепне още повече турско-българското приятелство и за да се развие културата на съвместно съжителство е важно добрите примери от общата ни история като Добруджанските битки да се извеждат на преден план, защото само с подобни примери може да се гарантира доброто бъдеще на две приятелски, съюзнически и съседни страни.

Сподели публикацията