Slide
Slide

Здравейте, приятели на BGtourism.BG!
От днес стартираме нашата нова рубрика „В неделя е време за …“. Често хората се чудят какво да приготвят за закуска, обяд или вечеря. Питат приятели или търсят рецепти. Ние ще ви подготвяме за последния ден от седмицата, като помагаме в избора. Заедно с шеф Антон Димитров ще предлагаме традиционни рецепти или интересни предложения от най-новия свят на кулинарията. Решихме да поставим началото с млад готвач, като подкрепим неговите възможности. В неделя е време за …. релакс, а защо не и да си подарим вкусни моменти, като се развихрим в своята кухня с един прекрасен десерт.

Тирамису

Необходими продукти за 10 порции:

* 400 гр. Бишкоти
* 500 гр. Маскарпоне
* 500 мл. Сладкарска сметана (27-35%)
* 3 жълтъка
* 150 гр. захар
* 2 гр. сол
* 1 с.л. ванилов екстракт
* 40 мл. Коняк
* 150 мл. Кафе
* 40 гр. какао

Начин на приготвяне:

Сварете кафето и го оставете да изтине до стайна температура. В голяма, дълбока тенджера налейте вода, като я напълните до половината. В дълбока стъклена или метална купа смесете жълтъците, 60 гр. захар и солта. Започнете да ги готвите на водна баня като ги поставите върху тенджерата с вода. Бъркайте ги с метална тел до получаване на гъста, кремообразна течност ( за да ви се получи сместа перфектно а не като бъркани яйца, сваляйте и слагайте крема отново на котлона като бъркате постоянно). След като кремът е готов, го оставете да изтине напълно до стайна температура. Разбийте сладкарската сметана заедно с 30 гр. захар до сняг, след което я сложете в хладилника. В голяма купа смесете заедно маскарпонето, 60 гр. захар, ваниловия екстракт и коняка, след което ги разбийте с електрически миксер до получаване на гладък крем. Смесете заедно кремът от маскарпоне и яйчения крем докато се получи еднородна смес. Добавете битата сметана на 3 пъти към кремът като ги смесвате много внимателно за да може да запазите максимално от въздуха който вкарвате в кремът чрез сметаната (колкото повече въздух има в кремът, толкова по лек ще бъде той на вкус).

Начин на сглобяване:

Препоръчвам ви да използвате дълбока форма за печене с диаметър 28X6,8CM/05MM, но може и по ваш избор. Наредете бишкотите в кръг по стените на формата за печене. Намажете вътрешната страна на бишкотите с кафе с помоща на четка с мек косъм. Останалите бишкоти се потапят в кафе и се използват за пластовете между крема.
Започнете да сглобявате тортата като положите бишкотите на дъното на формата за печене, след което сложете част от крема, загладете го равномерно и повторете същата процедура с бишкотите и крема като последния пласт трябва да е от крем.
За завършек на тирамисуто, порасете отгоре обилно с какао като използвате много финно сито. Поставете десертът в хладилника за да престои няколко часа докато стегне. По моя препоръка, консумирайте тирамисуто с чаша добро еспресо.

Шеф Антон Димитров

abmdimitrov@gmail.com, Следвайте Антон Димитров в Инстаграм

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!

 

Сподели публикацията