Slide
Slide

Пътнически самолет Еърбъс А330 беше потопен в морето в Североизточна Турция, за да стимулира развитието на скуба дайвинга.

Одрин. Самолетът беше спуснат в морето на около една миля навътре от пристанището Ибридже в окръг Одрин със специална церемония, обяви Анадолската агенция.

„Скуба дайвинг туризмът има различен пазарен сегмент от масовия туризъм“, каза заместник-валията на Одрин Али Уйсал. Той посочи, че Сароският залив в северната част на Егейско море има голямо значение от гледна точка на туризма, като отбеляза, че обикновеният турист генерира приход от по-малко от 500 – 600 щатски долара, докато туристите, които идват с цел скуба дайвинг, генерират по 2000 – 3000 долара.

Самолетът е спуснат на дълбочина около 30 метра под повърхността на морето. Той е произведен през 1995 г. и е изведен от експлоатация миналата година.

Различни предмети и фигури, представящи битката при Чанаккале през Първата световна война, също бяха спуснати в морето като част от изкуствения риф. Надеждите на местните са, че рифът не само да допринесе за развитието на туризма, но и да създаде хабитат за морския живот.

Сподели публикацията