Милиони калинки нападнаха селата и градовете по Северното ни Черноморие, сигнализира читател на информационна агенция BGtourism.BG. Много собственици на имоти в районите на Шабла, Каварна и Балчик са вдигнали ръце и търсят помощта на специалисти, за да са се отърват от хищните калинки.

Не само по сградите, но и във въздуха е пълно с неканените гости.

За да се спасят от калинките, някои от селяните изкарали на въоръжение прахосмукачките си, с които погнали неканените гости. „Навсякъде е почерняло от тази напаст – по прозорците, оградите, стълбовете и по дърветата. Няма спасение, вдигнали сме ръце от тях“, сподели нашият читател от село Българево. Сигнали за нашествието на калинки днес получихме и от Балчик и Шабла.

„Миналата седмица бяхме в село Българево. Имаше много, но днес направо ми се уплаши окото. Има огромни купчини и нямат свършване“, сподели дезинфекционен специалист.  Летящите нашественици се появили преди седмица. Специалисти по насекомите разказват, че хищната калинка е полезна, тъй като унищожава въшките по реколтата и успешно замества химическите препарати.