Slide
Slide

Св.Св. Константин и Елена. 13 години вече мощите на Св. Валентин, които се съхраняват в манастира „Св. св. Константин и Елена“ в едноименния курорт край Варна, вършат чудеса. Най-старият български морски курорт се сдобива с частица от мощите на светеца при посещение във Ватикана на тогавашния му игумен отец Серафим, който я получил като дар от римски кардинали.


Днес екип на BGtourism.BG видя, че те се пазят в аналой на видно място и са изложени за поклонение през цялата година. Пред тях, както и пред иконата му, изработена от български зограф, се молят млади хора, които търсят любовта, нещастно влюбени, разделени двойки, разтурени семейства.

Чудесата, които поклонниците споделят при следващо посещение, се записват в специален регистър. В документите са записани и няколко случая на изцелени от дългогодишно бездетство жени.


Манастирът се посещава целогодишно от влюбени на всякаква възраст и от различни националности. Свети късчета на Св. Валентин има само на три места в света – в Италия, в Русия и в курорта „Св.Св.Константин и Елена“.
Свети Валентин се превръща в покровител на влюбените или „светец на любовта“, защото благославя брака между римския легионер Савиний и младата християнка Серапия. Тогава има забрана от страна на император Клавдий II младите войници да се женят, защото се счита, че нежененият мъж е по-добър войник. Според легендата свети Валентин е правел тайни сватби между влюбени, чиито родители не са били съгласни с любовта им.
В англосаксонските страни се разказва легендата, че Валентин бил хвърлен в затвора и осъден на смърт заради християнската си вяра. Там той се влюбва в дъщерята на затворническия надзирател и изпраща любовно писмо в деня на своята смърт, подписано – „твой Валентин“. Оттам идват картичките за Свети Валентин.
Друга легенда разказва, че Валентин винаги подарявал на младежите, които го посещавали, цвете от своята градина. Между двама от тези младежи се ражда толкова голяма любов, че следвайки техния пример, стотици двойки, идвали от близо и далеч, за да получат благословията на светеца.
Единствената църква в света, посветена на Свети Валентин, е построена именно в италианския град Терни. И днес, хората се стичат в родното място на светеца с молба да ощастливи тяхната любов, да имат благоденствие в семейството и вярност в любовта.
Името „Валентин“ за първи път се среща в Martyrologium Hieronymianum, книга, която датира между 460 и 544 година.
Ако сте в Рим, може да намерите мощите на свети Валентин в църквата „Санта Мария ин Козмедин“ на площад Бока дела Верита.
Светецът се смята и за закрилник на младежите, пътешествениците и душевноболните, така че може да бъде помолен и за здраве. На болните в светата обител помага и чудодейната вода, която блика от аязмото в олтара му. Твърди се, че тя лекува болести на очите, екземи, артрит, епилепсия.

Нашите фаворити сред офертите за отбелязване на Св.Валентин на 14 февруари

хотел Астор Гардън 5* в Св.Св. Константин и Елена

Когато виното и любовта се срещнат в хотел Астор Гардън

хотел Азалия 4* в Св.Св. Константин и Елена 

СВЕТИ ВАЛЕНТИН В ХОТЕЛ & СПА АЗАЛИЯ

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията