Slide
Slide

Целта на инициативата е да се остави спомен за всички спортисти, които са прославили името на България в различните олимпиади по света

Свети Влас. Алея на олимпийската слава с образите на всичките златни олимпийци на България бе официално открита днес в град Свети Влас от председателя на БОК Стефка Костадинова и Йордан Динев, председател на Фондация „Българска памет – Братя Диневи“. „Златната“ алея ще пази спомена за златните олимпийци на България и ще мултиплицира постиженията им, поясниха мотивите за създаването на Алеята нейните инициатори. Алеята бе осветена с водосвет от сливенския митрополит Йоаникий, който специално благодари на Братя Диневи за спомоществователската им дейност в полза на България.

В Албена чакат Бойко Борисов за рождения си ден

В Алеята са поставени барелефите на 48 български спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е спечелен през 1956 г. в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният – от гребкинята Румяна Нейкова през 2008 г. в Пекин. Барелефите на златните ни олимпийци са поставени на една от най-оживените туристически улици в град Свети Влас.

При откриването Стефка Костадинова благодари на Йордан Динев за създаването на Алеята от името на БОК. „Това е много важна инициатива в България за нас, олимпийците, заради това искрено благодарим. Алеята ще съхрани постиженията на златните спортисти и ще ги мултиплицира,“ каза Стефка Костадинова. Олимпийският шампион по борба от 1972 г. Георги Мърков развълнувано благодари на БОК и Йордан Динев за Алеята с образите на златните олимпийци. „Вече намаляваме – някои вече си отидоха от този свят, други са болни, трети улисани в грижи, като че ли споменът за тези постижения се забравя. Инициативи като тази съхраняват паметта, заради това благодарим,“ каза Георги Мърков. На церемонията присъства и олимпийският шампион по бокс Георги Костадинов…

Ето къде туристите в България си правят най-хубавите снимки със слънчогледи

„Целта на нашето начинание е да се остави спомен за всички спортисти, които са прославили името на България в различните олимпиади по света. Каквото и да направим за тях – нашите златни олимпийски шампиони, ще е недостатъчно, затова ние събрахме ликовете и постиженията на тези наши национални герои на едно място и ги поставихме на една от най-оживените улици в Свети Влас – в близост до средновековния храм „Свети Власий“ и паметника на хан Тервел, за да могат хората и най-вече чуждите туристи да видят златните постижения на България,“ обясни мотивите за създаването на Алеята Йордан Динев.

Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ е създадена през 1990 г. и през последните 29 г. е изградила четири православни храма, множество войнишки паметници, сред които най-известният – шестметров монумент в Карлово, посветен на воините, загинали в борбата срещу световния тероризъм, монументи на национални герои като петметровия паметник на хан Тервел, амфитеатър за 600 човека и др.

Сподели публикацията