Slide
Slide

Бургас. Фестивалът „Дни на Корея“ в Бургас, който ще се проведе на 17 и 18 май на площада пред Пантеона в Морската градина, ще даде възможност на жители и гости на града да се докоснат до основни културни и кулинарни традиции на азиатската държава. В специално обособена зона всеки посетител ще може да се премени с традиционно корейско облекло наречено ханбок (한복), което днес се носи, от някои корейци, по време на традиционни празници и тържества.

В кино-зоната по-любопитните ще имат възможността да направят едно своеобразно пътуване във времето от създаването на държавата до наши дни, да научат интересни исторически факти, да узнаят за видовете традиционен архитектурен стил – ханок, национални съкровища и артефакти, за нематериалното културно наследство.

В специалната игрова зона малки и големи ще могат да се забавляват като се включат в традиционните корейски игри „Yutnori“(윷놀이), „Jegichagi“(제기차기) и играта „Tuho“(투호), която съществува от времето на Кралство Когурьо (Goguryeo (고구려), едно от трите царства в корейската история, които заемат Корейския полуостров и Манджурия от 1 век пр.н.е. до 7 век.

В зоната за калиграфия ще можете да се потопите в невероятния мастилен свят на това изкуство и да оставите четките да ви отведат на магично пътешествие из Корея. В днешното забързано дигитално ежедневие, тук ще се запретнат ръкави и всеки ще може да направи свои собствени калиграфски талисмани на корейски език или да изпише името си чрез изкуството, при което е задължително оформянето на знаците по експресивен, хармоничен и майсторски начин.

Сред доброто настроението и приятелска обстановка на фестивала, всеки ще може да открие своето най-любимо кътче и да се наслади на многообразието, което ще разгърне азиатската страна през двата фестивални дни в Бургас.

Ето и пълната програма на фестивала:

17-ти май площад пред Пантеона

18:30              Официално откриване на Дни на Корея в Бургас/ първи фестивален ден

Приветствие от г-н Димитър Николов

Обръщение на посланика на Южна Корея Н. Пр. Джънг Джингю

18:40              Официално връчване на наградите в конкурса „Корея – моето вдъхновение“

18:55              Изпълнения на корейски фолклорен ансамбъл „Со Йънг Самулнори“

19:10              Изпълнения на момчешката българска к-поп група „Toхiс“

19:20              Демонстрация на демонстративния отбор на Българска Федерация по Таекуондо – WT с треньор Стамен Захариев

19:30               Закриване на първи фестивален ден

18-ти май площад пред Пантеона

12:00-12:10    Официално откриване на втори фестивален ден

12:10-12:40    Изпълнения на ансамбъл „Со Йънг Самулнори“

13:00- 14:30   Кулинарна демонстрация и дегустация на корейски ястия и напитки

12:00-17:00    Корейски традиционни игри

12:00-18:00    Ханбок – зона с корейски носии

12:00-18:00    Кино – зона

14:30 -18:00   Уъркшоп по калиграфия

14:30-15:30    Уъркшоп по к-поп с група „Toхiс“

15:30-15:40    Игра с въпроси за Корея

15:40-16:00    Демонстрация на демо отбор на Българска Федерация по Таекуондо WT с треньор Стамен Захариев

* Ханбокът е уникално облекло, характерно единствено за Корея. То няма аналог никъде по света. Традиционната корейска носия се характеризира с ярки цветове и изчистени линии, без джобове. Въпреки че терминът означава буквално „корейска дреха“, в наши дни под hanbok се разбира най-вече облеклото.

Сподели публикацията