Slide
Slide
Велико Търново. В навечерието на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция Велико Търново официално получи държавническото признание за историческа и духовна столица на България. Председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на старопрестолния град Даниел Панов решението, с което Парламентът одобри предложението на инициативния комитет от 14 видни общественици. Това се случи по време на официалното откриване на изложбата „Учредителите. Търново  и българската държавност“, посветена на живота и делото на първите български законотворци и съставена от Регионалния исторически музей.
„За мен е чест да съм в могъщата българска твърдина Велико Търново – непристъпната крепост на българския национален дух, столицата на славните Асеневци, градът на св. Патриарх Евтимий, на Търновската конституция, на обявяването на Независимостта на България“, коментира председателят на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева. Тя не скри своето искрено вълнение по време на връчването на решението за обявяване на града за историческа и духовна столица и подчерта ролята на Инициативния комитет и на кмета Даниел Панов, както и гласуването на предложението с пълно мнозинство.
Кметът Даниел Панов коментира, че няма великотърновец, който да не е развълнуван и горд от решението за обявяване на града на историческа и духовна столица на България. „Това официално признание ни носи гордост, но и отговорности и най-важното – чертае нови хоризонти. Благодаря на обществениците от Инициативния комитет, с които се обединихме и предложихме признаване на това, което още преди 140 години Драган Цанков е изрекъл по време на Учредителното събрание. Благодаря на г-жа Цвета Караянчева, че ни повярва, на Народното събрание – че единодушно подкрепи предложението, на депутатите Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Станислав Стоянов, доц. Милен Михов, Симеон Симеонов – че макар да са от различни партии, го защитиха в Пленарна зала. Нека продължаваме да бъдем единни, да работим заедно за високите хоризонти, до които да достигне този статут“, каза Даниел Панов.
Цвета Караянчева оцени високо и изложбата от артефакти на първите български законотворци. „Търновската конституция е изключително прогресивна за своето време. Много съм развълнувана, защото да се докоснеш до тези реликви в днешно време е голяма отговорност и чест“, каза още председателят на Парламента.
„Нека нашите съграждани и гости посетят изложбата. Тя ни връща към хората, които са взели решенията за пътя на България, начертан с Търновската конституция. Най-важното е, че нашите предци са били единни и именно заради това следосвобожденска България, чрез своята първа конституция, се превръща в европейска държава, защитаваща основните човешки свободи, права и задължения“, завърши Даниел Панов.
44-ото Народно събрание на Република България проведе тържествено изнесено заседание във Велико Търново. Поводът е 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Почти век и половина след паметния април 1879 година, в сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ влязоха 211 от съвременните ни законотворци, включително и бойкотиращите редовните заседания депутати от БСП. Сесията бе ръководена от председателя на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева.
Кулминацията на тържествата е тази вечер в 20,30 ч. на площада пред Царевец, където ще се състои тържествена заря-проверка, ще има и прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетан със зрелищни фойерверки.
Сподели публикацията