Slide
Slide

Служители на летище Хийтроуобявяват протести през юли и август, които могат да провалят плановете Ви за пътуване през лятото

Лондон, Великобритания. Стачките на работещите на най-голямото летище в Англия – лондонския “Хийтроу”, са водеща новина в сайта на британско-ирландския синдикат “Unite the union”. Те започват от 26-ти юли, а причината за тях е обичайната – ниските заплати.

Твърди се, че над 4000 служители, сред които охранители, инженери, хора, обслужващи и возещи пътниците, възнамеряват да стачкуват през идните месеци. Датите, накоито те ще протестират, са: 26-ти и 27-ми юли, 5-ти и 6-ти, 23-ти и 24-ти август. Според профсъюза е възможно масивните стачки “да затворят летището”.

“Гневът на служителите, крайно необходими за безпроблемното работене на “ Хийтроу”, се задълбочава и е породен от ниското заплащане”- коментира регионалният координатор на Unite, Уейн Кинг. “ Дойде им до гуша да се задоволяват с трохите, докато изпълнителният директор се радва на зашеметяващо 103-процентно увеличение на заплатата, а акционерите получиха дивиденти, възлизащи на над 2 милиарда паунда, само за последните две години”, добавя той.

В отговор на това представител на “Хийтроу” казва пред “Sun Online Travel”, че управляващите летището са разочаровани от прибягването на Unite до стачки. Той обаче уверява журналистите от британския таблоид, че ще бъдат предприети мерки за това летището да остане отворено и протестите да не попречат на безопасността и изпълнението на планираните полети. Според говорителя няма да има ощетени или разочаровани пасажери. Той също така добавя, че “Хийтроу “ се гордее със славата си на добър работодател, и че ще постигне съгласие с недоволните работници. Засега началниците са предложили на нископлатените служители минимум 4.6 процента увеличение, което може да скочи до над 70 процента от заплатата на главните такива.

Източник: “Сън”, превод Гергана Желева

Сподели публикацията