Slide
Slide

Да притежават ваканционен дом в Италия вероятно е мечта за немалко хора по света. Всъщност, днес е по-лесно от всякога да откриете очарователното италианско убежище от вашите сънища.

Вълна от малки населени места в Италия, като например Ололай и Самбука, продават старите си къщо само за 1 евро с надеждата да съживят районите си, които са в упадък и страдат от липса на жители.

Вижте наличните къщи в Зунголи тук, а в Мусомели тук.

Разбира се, голям част от купувачите са предпазливи. Честно казано, закупуването на дом само за 1 евро звучи добре, но със сигурност ще срещнете и рискове, когато вземете място, което не сте виждали, информира Profit.

Някои градове вече се опитват да променят това с надеждата да накарат още купувачи да се заселят в тях, според CNN.

Два града в Италия – Зунголи и Мусомели, предприемат стъпки, за да успокоят страховете на потенциалните купувачи. И двата града поддържат уебсайтове, чиято цел е да ви помогнат да откриете италианския дом, който винаги сте искали.

Паоло Карузо, кмет на Зунголи, казва пред CNN, че събира екип от млади доброволци, „които помагат на купувачите и се свързват със строителни фирми за реконструкциите.“

Зунголи – малко селце в регион Кампания близо до Неапол и крайбрежието на Амалфи, е обявено за едно от най-красивите италиански села през 2015 г., според CNN. Средновековният град разполага с ферми и къщи, но в него живеят едва около 1000 души.

Новият уебсайт за домове, струващи 1 евро в населеното място, дава на потенциалните купувачи основна информация за къщата, която разглеждат, но най-важното – снимка на екстериора.

Повечето жилища са между 50 и 100 квадратни метра, но всички имат отчаяна нужда от обновяване, съобщава CNN.

Всеки, който желае да закупи имот, трябва да се ангажира с обновяването му в рамките на три години плюс заплащане на гаранционен депозит от около 2 000 евро, както и да предостави подробен план за реконструкцията на къщата.

„Искаме да направим нещата по-лесни за новите купувачи“, казва Карузо за CNN. „Градът има модернизирана инфраструктура, обществени LED светлини и чудесен Wi-Fi. Площите и настилките са обновени. Качеството на живота е важно. “

Купувачите могат дори да използват имотите като места за настаняване или магазини, ако не се интересуват от частен дом. Разбира се, не се очаква да закупите къщата изцяло по интернет. Всеки одобрен кандидат трябва да лети до Италия и да се срещне с лице за контакт, за да направи сделката официално.

От другата страна на Средиземно море, град Мусомели в Сицилия прави нещата малко по-лесни за купувачите, като наема многоезична агенция за недвижими имоти, която да управлява сделките, предава CNN.

Предлага се и уебсайт със снимки за купувачите, които търсят своя мечтан дом, който включва интерактивна карта и информация на английски език.

За да кандидатстват за жилище, купувачите трябва да изпратят имейл до агенцията за недвижими имоти със списък на потенциалните къщи, от които се интересуват. Те трябва да се ангажират с обновяването на имота в рамките на три години и да платят около 5 000 евро гаранционен депозит.

За щастие, според CNN, много от домовете в Мусомели се нуждаят от минимална работа, така че това може да е много добра сделка.

В момента в населеното място се продават около 100 къщи и има още 400, които могат да излязат на пазара в бъдеще. Идиличният град е известен със своите орлови нокти и евкалиптови растения, които растат в района.

Сподели публикацията