Slide
Slide

Бившата затворническа крепост се очаква да бъде превърната в луксозен курорт в Черна гора. Разположен на остров Ластавица, в комплекса някога са били настанени над 2000 затворници, за които се твърди, че са били измъчвани и убити.

Но сега, след инвестиция от 15 милиона евро от швейцарската компания OHM Mamula Montenegro, островната крепост ще има нов живот, според The Telegraph.
Плановете са изоставената крепост от Втората световна война да се превърне в остров, който ще разполага с плажен клуб с два плажа, център за водни спортове, ресторанти и барове, спа и три басейна. В хотела ще има яхтено пристанище, което ще бъде виждано от някои от местата за хранене на открито. За гостите за отсядане на острова се очаква да има 33 стаи.
Според уебсайта на острова, в курорта ще има атмосфера на парти, с DJ-и и танцова площадка в средата. Но в знак на почит към неговото минало, той ще включва и музей за събитията, които са се състояли на острова.
Мамула, построена първоначално от австро-унгарски адмирал като морска крепост, има тъмно минало.
Според The Irish Independent, около 2000 затворници са били задържани там по време на Втората световна война, по време на управлението на Мусолини. Това е туристическа атракция, но от известно време е изоставена.
Проектът, първоначално одобрен през 2016 г., отдавна е имал възражения от семейства на задържаните там, както и от групата на наследството Bokobran Initiative.
Смята се, че групата е писала на черногорското правителство, за да обвини строителите в „опустошаване“ на крепостта, която те са отрекли. Има и притеснения, че островът ще бъде затворен за обществеността, което разработчиците също отрекоха.
Говорител на OHM Mamula Montenegro заяви пред Sun Online Travel: „Всички работи по реконструкцията и приспособяването на крепостта Мамула на остров Ластавица са в съответствие с условията за планиране, изграждане и опазване и под надзора на съответните експерти.
„Историческата стойност на острова ще бъде призната и удостоена чрез създаването на мемориална галерия, която Orascom е задължена да развие като част от договора си за наем с правителството на Черна гора.“
Те добавиха: „Освен това, проектът за съживяване обхваща максимални усилия за опазване на околната среда и водите, с всички събрани и обработени отпадъчни води и съвременни техники за реконструкция, използвани за намаляване на нуждите от отопление и охлаждане.“
„Целият автохтонен растителен живот на острова ще бъде запазен и допълнително подобрен, така че Мамула ще продължи да бъде дом за многобройните си дървета агаве и средиземноморски билки, включително характерния си голям бор, който от десетилетия расте в югоизточния край на крепостния вал.“
„Ще бъдат запазени всички кладенци и резервоари на острова, а от западната страна на кулата, скрита от естествен релеф и растителност, ще има най-модерната обезсоляваща инсталация за морска вода, която ще осигури снабдяването на всички съоръжения с питейна вода.“
„Ще бъде инсталирана пречиствателна станция, която ще бъде използвана за напояване на зеленина и други нужди, които могат да бъдат удовлетворени от тази вода. OHM Mamula Montenegro планира да разположи подводен кабел, който ще доставя електричество на Мамула.“
Очаква се курортът на острова да бъде отворен за обществеността от средата на 2021 година.

Източник: The Sun

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията