От две години Раду Мазаре е на острова и се радва на голям интерес сред местните хора
Slide
Slide

Констанца. Бившият кмет на румънския черноморски град Констанца Раду Мазаре, който неотдавна получи окончателна присъда от 9 години затвор за незаконна реституция на земи, е заловен от властите в Мадагаскар. Той е на острова от 2017 година.

Мазаре беше издирван в дома си в курорта Мамая, но бе намерен чак в Мадагаскар. Той бе признат за виновен, че заедно с други високопоставени държавни служители е реституирал незаконно площи в центъра на Констанца и в курорта Мамая, с което са нанесени щети в размер на около 114 милиона евро, от които близо 78 милиона на румънската държава и 36 милиона на град Констанца.

„Жан-Жак Рандрианасоло, министър на правосъдието на Мадагаскар, заяви, че осъденото лице ще бъде предадено на румънската правосъдие. Раду Мазаре обаче поиска убежище в Мадагаскар, така че защитата му се основава на решение на Върховния комисар на ООН за бежанците. Представител на Организацията на обединените нации заяви, че бившият градоначалник има право да изчака делото му да бъде разгледано във Върховния съд. Следващата среща на магистратите е на 21 януари 2020 г. Междувременно той не може да бъде принуден да напусне страната, в която търси убежище, пише L’Express de Madagascar.

Раду Мазаре в Мадагаскар

Адвокатите, защитаващи Раду Мазаре в Мадагаскар, обясниха в съда, че е построил голям хотел в Анциранана и е довел важни бизнесмени, които са развили бизнес отношения.

Раду Мазаре (51 г.) е бил арестуван от Интерпол в сътрудничество с местната полиция, когато е бил със съпругата си. Жена му е била освободена.

Сподели публикацията