Slide
Slide

София. На церемония в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция&СПА експо“ кметът на Каварна Нина Ставрева получи Златен приз на сп. „Туризъм и отдих“ за създаване на устойчив туристически продукт .

Каварна става все по-привлекателна дестинация не само за български, но и за чуждестранни туристи, доказателство за това е и признанието за града ни със „Златен приз“ .
Тази награда е признание за усилията, труда и всеотдайността на целия екип на общината, на всички представители на туристическия бранш!“, заяви кметът на Каварна Нина Ставрева.

Министърът на туризма Николина Ангелкова получи награда за утвърждаване на България като дестинация за качествен туризъм.

Това е високо признание за усилията на нашия екип за устойчиво развитие на  туристическата ни индустрия в силно конкурентна среда и в условия на все по-високи международни критерии за добро обслужване, заяви при награждаването министър Ангелкова. Тя подчерта, че от създаването си като самостоятелна администрация министерството работи последователно и съвместно с бизнеса и общините и доказва, че туризмът заслужено е издигнат от правителството в приоритет и структуроопределящ икономически отрасъл с близо 12% от БВП на страната.

За последните три години заедно с бранша и местната власт постигнахме рекордни резултати за цялата история на туристическата ни статистика. През 2018 г. за първи път преминахме границата от 9 млн. чуждестранни туристически визити и отчетохме над 9,2 млн. такива посещения. Туристическите посещения на чужденци у нас през миналата година са с 30,6% повече спрямо 2015-а, допълни тя.

Министърът акцентира също, че с още по-висок темп се движи нарастването на приходите от международен туризъм. За периода януари-ноември 2018 г. те възлизат на 7,2 млрд. лв.  по последни данни на БНБ, което е 6,6% ръст спрямо единадесетте месеца на 2017 г. Приходите за 11-месечието от международен туризъм у нас през 2018 г. са с 34,4% ръст спрямо същия период на 2015.

Тези резултати ни задължават да работим още по-упорито за надграждането им, защото потенциалът на България като дестинация за четири сезона е огромен и с общи усилия можем да го разгърнем. Тази готовност бе демонстрирана от над 50 общини на тазгодишното 36-о издание на „Ваканция&СПА експо“, посочи министър Ангелкова и анонсира, че 2019 г. ще е още по-динамична и наситена с много работа в туризма.

За да насърчим тези усилия, преди броени дни дадохме старт на новата инициатива „Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм“ с подкрепата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър Кралев. Тя призова участниците в най-мащабната туристическа борса  у нас да се включат активно в инициативите за насърчаване на вътрешния туризъм, за да утвърдим заедно имиджа на страната като търсена и уникална туристическа дестинация.

Сподели публикацията