Slide
Slide

Добрич. През зимните месеци, все по-често ни се иска да похапнем домашно приготвена храна. Пост в социална мрежа на една добруджанка, която обича да готви, само за няколко дни беше споделен стотици пъти. А коментарите под него са от цялата страна в търсене на Донка във всеки град.
„Ако обичате вкусна, домашно приготвена храна, но нямате време за готвене, просто се обадете на Донка и кажете какво Ви се яде.“ Така започва публикацията в една от социалните мрежи, която събра стотици харесвания и коментари. Откриваме Донка в дома на млада жена в Добрич, запретнала ръкави, приготвяйки вкусна гозба.


„Днес ще готвя пилешки филенца с маслини и лимонов сос. Лимончета оправям първо и започвам с маслините.“, споделя Донка.
Тя е на 64 години. Преди година загубила мъжа си, а децата й имат свои семейства. Усетила празнота, но и открила след толкова години какво обича да прави.
„На 64 години аз разбрах, че единственото, което обичам и мога да правя е готвеното. Аз по принцип си обичам да готвя и вкъщи винаги манджата ми си е била на печката. Може да не ми е прибрано навсякъде както трябва, но манджата задължително.“, коментира готвачката.
Децата и внуците й я подкрепили да напише поста в социалната мрежа, с надеждата, че готвейки и за други, денят й ще минава по-леко.


„Като говорихме как да ми уплътнят децата времето, да не стоя сама, попитаха ме какво обичаш да правиш? Викам- единствено да готвя, друго на тези години не обичам нищо друго да правя. И тогава решихме да започна да готвя на хора, които нямат време, искат да ядат домашна храна, защото сега с този забързания живот, всеки на бързо хранене минава и така се роди тая идея.“, заяви баба Донка.
Ястията, които приготвя Донка са типични за нашата кухня-сърми, кюфтета, пържоли, мусака, супи. Казва, че използва само родни подправки. Но най-важната подправка според нея е любовта.
„Винаги съм готвела и винаги вкусно е ставало, защото съм го правила със желание, с любов. Със желание готвя.“, признава жената от Добрич.
Семейството на Кристина вече е опитало от гозбите на Донка. След като видяла поста във фейсбук, се поколебала, но всички останали доволни от сготвеното.
„Много вкусно и се получи. Всъщност децата искаха допълнително, което при моите деца рядко се случва. Ние обичаме домашната, готвената храна. Точно както баба я е готвила едно време когато ние сме били малки. Досега три пъти е идвала у дома и няма случай, в който да не е било вкусно. И децата много добре я приемат, дружелюбна е, закача се с тях, обръща им винамние, обяснява им как да готвят.“, споделя Кристина Атанасова.
И ако на децата обяснява как храната да стане вкусна, Донка разбира младите жени, които сред многото ангажименти, трудно намират време да сготвят за любимите си хора.
„Дамата, на която готвя в момента, има две малки деца, ангажирана е, просто няма време да се занимава да готви, защото то домашното приготвяне на храна изисква много време и търпение. Никога не се готви на много силна печка, на силен котлон, защото има вероятност или да загори или да изври или не се получава консистенцията и не се получава вкусна храна.“, допълни Донка.
Готвейки за други хора се чувствам полезна, признава тя. И денят й не е празен.
„Съзнанието ми е заето с това какво да предложа, как да го направя. После хубаво е, че се запознавам с нови хора. Вече няма кръга на моето обкръжение няма да е само внуците и децата. Надявам се да намеря и приятели в това мое начинание и наистина се чувствам добре.“, коментира Донка Димитрова. Петромира Кирчева, „Преди обед“ – БТВ

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията