Slide
Slide

Бургас. Купчини от струпани водорасли по плажовете на Южното Черноморие дразнят туристите. От няколко дни възмутени летуващи споделят снимки на ивици, на които изхвърлените от морето биологични отпадъци, са натрупани на брега.

Първите сигнали бяха пуснати за бургаския квартал „Сарафово“, където водораслите били струпани на безплатната зона, на купове, а  при гниенето им се отделя неприятна миризма. Те вече са отстранени, но туристи сигнализираха, че на купчини са струпани и на Северния плаж в морския град. Практиката не е те да се хвърлят в морето, защото то обратно ги връща и това упражнение е безмислено, споделя пред БНР наемателят на плажа в Крайморие Николай Димитров:

„Наемам допълнителни работници, които да почистват. Събираме ги на купчини, след което ги слагат в найлонови чували и ги поставяме в специално поръчан контейнер, който е от фирма с лиценз за извозване и изхвърляне на биологична маса“

Тези отпадъци не могат да се смесват с битовите, категоричен е той. За да е чиста ивицата и туристите да нямат оплаквания, особено през август, плажовете трябва да се почистват по няколко пъти на ден, посочва Николай Димитров.

Сподели публикацията