Slide
Slide

Тези исполини, съхранили спомените на много поколения, внушително се издигат над площади и паркове. Напомнят за миналото, отмерват настоящето и ще продължават да бдят над нас и в бъдеще.

В България могат да се видят много часовникови кули, превърнали се в символи на градовете, в които величествено се издигат. Някои от тях са на възраст няколко века и са станали свидетели на събития, оставили дълбок отпечатък в историята ни. Днес тези архитектурни паметници са емблематично място за срещи, а майсторски изваяните им силуети често присъстват на снимките на туристите. Подбрахме някои от най-известните часовникови кули в страната, които може да посетите по време на следващото си пътешествие.

Часовникова кула – Добрич

Часовниковата кула в „Стария Добрич“ е един от символите на град Добрич. Първите сведения за часовниковата кула са от 1762 г. През 1965 г. старата часовникова кула се събаря. Сегашната кула е възстановена по стари скици, спомени и снимков материал. Днешната часовникова кула е с височина 21 м. Часовниковият механизъм е изработен от майстора-ковач Илия Ковачев от Габрово и е направен по схемата на старите възрожденски часовници от Елена, Дряново и Трявна. Механизмът му тежи 250 кг.

Свързано изображение

Часовникова кула – Ботевград

Снимка: bulgariatravel.org

Часовниковата кула в Ботевград, построена през 1866г, е най-високата възрожденска часовникова кула в България (30 метра). Кулата впечатлява с барокови елементи и стенописи, украсяващи вълнообразните ѝ корнизи. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение през 2006г и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Часовникова кула – Трявна  

Снимка: gocenter.bg

Часовниковата кула, символ на Трявна, е построена през 1814г с помощта на местните хора. Съществува дори легенда, че тревненските жени са се отказали от накитите си, за да стане строежът на кулата възможен. След време, през 1971г, към часовниковия механизъм е прикачен магнетофон, на който в 22:00ч свири песента “Неразделни” от Пенчо Славейков, превърнала се в химн на града.

Часовникова кула – Етрополе

Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Часовниковата кула в Етрополе е висока 20 метра и е считана за една от най-старите в България, тъй като е построена през 1710г. И до днес механизмът ѝ работи точно и всеки може да свери личния си часовник с този на кулата.

Часовникова кула – Благоевград  

Снимка: wikipedia.org

Построена е през 1867г в Горна Джумая от малешевски майстори. Кулата има уникален швейцарски часовников механизъм, изработен също през XIXв. Представлява четириъгълна пресечена пирамида с островърх покрив с медна обшивка. През 2009г е ремонтирана изцяло.

Часовникова кула – Габрово   

Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Извисена на 28 метра височина, часовниковата кула в центъра на Габрово е построена през 1835г за 6 месеца с доброволния труд на габровци. Часовниковият ѝ механизъм е ръчно изработен от местния майстор Иван Сахатчията, а камбаната на величествената кула е произведена във Виена.

Часовниковата кула – Пловдив   

Снимка: opoznai.bg/Georgi Diev

Часовниковата кула в Пловдив се намира на Сахат тепе. Тя е една от най-старите в Европа и е издигната в периода 1578 – 1623г. В началото на XIX век дървената конструкция на кулата е напълно унищожена от пожар, затова през 1809г съоръжението се построява наново, като този път е от камък.

Часовникова кула – Златица   

Снимка: svetimesta.com

Часовниковата кула в Златица е построена през 1777г. Когато чешкият историк Константин Иречек посетил града през 1883г събрал сведения, според които това е една от най-старите часовникови кули у нас. Opoznai.bg

Сподели публикацията