Slide
Slide

Община Велико Търново подпомага с проекти собственици на сгради, част от културното наследство на старата столица. В същото време и чужди инвеститори купуват знакови сгради и ги възстановяват.

Велико Търново. В пилотния проект на Община Велико Търново са били ремонтирани фасадите и покривите на 12 къщи в туристическия център на старата столица. На техните собственици са били дадени готовите планове и те са направили ремонтите според изискванията .

арх. Донка Колева, гл. експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“, Община Велико Търново: Резултатът беше положителен, защото това е малко като момента с доминото, когато някой направи нещо и се оцени, така и съседа на този собственик пожелава същия резултат.

Община Велико Търново все още среща проблеми с намирането на собствениците на изоставени сгради с архитектурна стойност. Въпреки това са издирили и са връчили предписания за ремонт на 43-ма собственици. И докато общината се опитва да открие наследниците, чужденци купуват емблематични сгради по търговските улици и не пестят средства, за да върнат предишния им блясък. Примерът е с хан „Хаджи Николи“, купен от американец през 2005-та.

Любимир Марков, прокурист: Собственикът беше категоричен, че сграда, построена от майстор Кольо Фичето, трябва да бъде възстановена.

Сега инвеститорите са насочили усилията си към възстановяването на първия хотел в България, построен след Освобождението, „Цар Борис“. БНТ

Сподели публикацията