Slide
Slide

Балчик. Близо 100 години се навършват от построяването на вила с уникална архитектура, която се намира непосредствено до морето в Балчик – златно място и прекрасна панорама. Нейното име е вила „Щорк“.

В момента тя е потънала в зеленина и ревниво пази своите тайни, изоставена и очакваща новите си стопани, които да върнат истинския й блясък.

Десетки години вилата не е била използвана и вътре е в окаяно състояние. Преди 7 години официално бе обявена информация, че новият собственик е частно лице от Русия, което до три години иска да я възстанови като запази архитектурния облик и да добави част за обитаване от семейството си.

Днес вилата е на пазара – продава се за 4 300 000 евро. Има 10 спални и 6 бани. Площ – 2000 кв.м., парцел – 9000 кв.м. – се посочва още в обявата. Специалисти коментираха пред информационна агенция BGtourism.BG, че реновирането й ще глътне още близо половин милион евро.

Вила „Щорк“ е построена (1920-1926 година) от Фредерик Щорк – потомствен скулптор, натурализиран румънец от немски произход, и съпругата му Чечилия Куцеску Щорк – известна художничка от първата половина на XX век, учила в Мюнхен и Париж, първата в Европа жена-преподавател в държавна академия по изкуствата. Артистичното семейство прекарвало летните месеци в града, а вила “Щорк” била една от първите колонистки вили в Балчик. Построена е преди “Двореца” и вероятно е най-старата запазена румънска постройка от периода на окупацията. Навремето вилата е била място за културни прояви, а чест гост в дома била самата кралица.

Сподели публикацията