Slide
Slide

София. Нов модел кукла се радва на голям интерес в интернет. Любимите играчки на децата си имат и сертификат с дата и час на раждане, а собствениците сами избират името и го вписват в личния документ на куклата. Така вече има кукли Мия, Лили, Иси, Бела, Таня, Мая и още много други. Последният модел е поръчан от софтуерна компания за колекционер в Съединените щати. Куклата е облечена с добруджанска носия, изработена е само за два дни и днес вече пътува Зад Океана.

Преди Коледа за там са отлетели общо 5 нейни „сестри“, но всичките спортно-елегантно или официално пременени.

Кой стои зад изработката на уникалните кукли, по които децата проявяват голям интерес и вече не могат да се разделят с тях? Отговорът – първо за читателите на  BGtourism.BG! Куклите се изработват от Татяна Каменова. Тя е родом от добруджанското градче Генерал Тошево, но днес живее и работи в София. Учила е дизайн и маркетинг. 15 години е работила като маркетолог. В момента има две деца – момиче на 2,8 г. и момче на 1,5 г.

Идеята за куклите се е родила, след като е решила наскоро да направи кукла за дъщеря си, но в социалните мрежи моделът бързо се превърнал в хит и заваляли поръчките.
„Куклата с добруджанската носия е поръчка от софтуерна компания и е подарък за американски клиент, чиито собственик е колекционер и събира традиционни предмети от различни държави. Изработихме я заедно с моята майка. Крайният резултат ни хареса и сега искаме да направим серия от кукли с народни носии от различни краища на България. Големината на уникалните кукли е 25 см. Дрешките се свалят, ръцете и краката са подвижни, което я прави подходяща за игра от децата. Цървулките на куклата са дело на баща ми. Избрахме да бъде с добруджанска носия, тъй като майка ми е детайлно запозната с нея. Спазихме основните елементи и детайли от носията – шивици, пендари, мъниста, ресните по забрадката. Ризата е обшита с дантела. Престилката е изработена от плата на много стара истинска престилка, принадлежаща на баба ми“, разказа в първото си интервю пред медия Татяна Каменова.
За BGtourism.BG тя сподели, че е започнала да се занимава с ръчно изработени неща след раждането на сина си – нещо като терапия.

В нейния сайт luxehandicraft.com има уникални декорации за рожден ден, сватби или различни поводи, албуми, кутии, опаковки за сладкиши, топери и още много красиви неща, които биха направили празника на всеки един незабравим ден.

Куклите са ръчно изработени от текстил с пълнеж от силиконов пух. Всяка кукла е по индивидуала поръчка с избран от клиента тоалет. Размерите са – 25-30 см, а теглото – 150 гр. Косата им подлежи на термична обработка до 180 градуса, а срокът за изработка е до 10 работни дни.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията