Slide
Slide

Любителите на културата, които търсят място, което да посетят, но за което да не похарчат куп пари, вече си имат дестинация – унгарската столица Будапеща.

Богатият на изкуства и развлечения град е най-бюджетната алтернатива сред 18-те културни столици, изследвани за доклада Post Office Travel Money’s 2018.

В доклада са разгледани цените на шест фактора във всеки град, включващи музеи, художествени галерии, забележителности, както и танцови, оперни и класически концерти.

Посещения в Унгарския национален музей, Националната галерия и църквата „Матиас“, както и билети за операта (La Fanciulla del West, театър „Еркел“), балет (Орфей и Евридика, Муфа Фестивален театър) и класически концерт (Бетовен) струва около 68 евро.

Полската столица Варшава се класира на второ място по ниски разходи за културен отпуск – около 105 евро, следвана от Прага – 113 евро.

Общата сума в трите източноевропейски столици е по-малко спрямо посещение на испанската столица Мадрид. Това е най-скъпият европейски град за култура и тук тези билети ще ви струват над 375 евро. Посещение в Барселона ще ви излезе около 255 евро.

Дъблин се очертава като най-евтиния град в еврозоната – 160 евро, като неговите шест културни предложения ще ви струват по-малко от половината от цената на тези в три от най-известните културни точки в Европа – Париж (320 евро), Милано (322 евро).

В Москва се наблюдава рязко увеличение на цените спрямо миналата година на 356 евро, което се дължи на високата цена за посещение на „Болшой балет“ – около 150 евро, което е двоен ръст спрямо 2016 година.

Андрю Браун от Post Office Travel Money коментира: „Цените варират от година на година. Затова си заслужава да прегледате какви представления са насрочени за датите на вашето посещение, преди да резервирате почивка, тъй като цената може да варира драстично, в зависимост от мястото, оркестъра, балета или опера.“

Той съветва за бюджетно културно изживяване да посещавате следобедните балетни и оперни представления, които често струват по-малко от вечерните, а галериите в цяла Европа са безплатни за определени дни на месеца или по-евтини, ако бъдат посетени в края на деня. Profit

Сподели публикацията