Slide
Slide

Десертът на сезона се казва Лятно очарование. Шоколад, малини, карамел. Мммм, кой не обича тази невероятна комбинация, която докарва до екстаз всички сетива? Вкусният сладкиш е създаден специално за новия летен туристически сезон по предложение на информационна агенция BGtourism.BG. Възложихме на шеф Димитър Дичев – майстор-кулинар с изключително богат опит в реномирани ресторанти в България и по света, да включи своето богато арт въображение, и в навечерието на летния сезон да изненада любителите на вкусните и красиви десерти с ново изкушение.

Лятно очарование

с малини, шоколад, карамел и … целувки

Карамелен крем
100 гр. – Захар
200 мл. – Сметана
250 гр. – Бял шоколад
25 гр. – Масло
Разтапяме захарта до получаване на карамел. Прибавяме загрятата сметана и бъркаме интензивно, и махаме от котлона. Добавяме постепенно шоколад и маслото до получаване на хомогенна смес.

Малиново Кули /Пюре/
500 гр. – Малини
125 гр. – Захар
5 гр. – Лимонов сок
Слагаме всички компоненти в касетола и редуцираме до желаната гъстота. Прецеждаме през финна цедка.

Целувки
80 гр. – Белтъци
110 гр. – Кристална Захар
3 капки – Ванилов екстракт
Белтъците се разбиват на висока скорост, когато те утроят обема си започваме на 3 пасти да добаряме кристалната захар. Разбиваме до гладка консистенция. Слагаме сместа в пош, оформяме целувките, и печем 1:30 h на 115 градуса.

Шоколадови дискове
100 гр. – Черен/Бял шоколад
10 гр. – Сметана
Разтапяме шоколада на водна баня и добавяме сметаната. Изсипваме шоколада на силиконово килимче и разтиламе на желания размер /дебелина/ на дисковете. Шоколадът се оставя да стегне в хладилника и се изрязва в желаната форма.

Ангелска коса
80 гр. – Кристална захар

Разтваряме захарта до образуване на карамел. Вземаме точилка, която е намаслена с олио. Вземаме вилица и с бързи движения потапяме вилицата и карамела и правим бързо махало над точилката. Образуваните тънки карамелени нишки се оформят на кълбо. Препоръчително е да се работи в по-хладна среда.

Първият читател, ресторант или хотелски обект, който ни изпрати снимки, че е направил десерта, ще получи специална награда от BGtourism.BG. Очакваме вашите снимки на имейл office@bgtourism.BG или на лично съобщение във фейсбук профила https://www.facebook.com/bgtourism.bg

Сподели публикацията