Ваканционно селище "Албена"
Slide
Slide

Добрич. Откриването на Езиковата гимназия в Добрич в началото на 70-те години е било заради курортите „Албена“ и „Русалка“. Това става ясно от писмо, с което Информационна агенция BGtourism.BG се сдоби, на председателя на Окръжния народен съвет на тогавашния Толбухин Иван Димитров от 13 ноември 1970 година, в което той настоятелно моли министъра на народната просвета за откриването на гимназията. Припомняме Ви, че година по-рано е било официалното откриване на Перлата на родното ни Черноморие – курортът „Албена“, който това лято ще празнува 50-годишнина.

„С разрастването на курортното дело особено остро нараства недостигът на кадри, владеещи чужди езици за хотелите, ресторантите, граничните пунктове, валутните бюра, Българската народна банка.
Във връзка с това моля министерството на народната просвета да разреши от учебната 1971/1972 година да се открие гимназия с преподаване на немски език в град Толбухин. Първоначалният прием в тази гимназия да бъде 3-4 паралелки“, пише в писмото си председателят на местния парламент.

Възпитаниците на Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич завършват учебното заведение подготвени, за да се реализират и в най-успешните компании по света

Той гарантира, че чрез културния център на ГДР са били поръчани три комплекта от всички видове разработени уроци, записани на магнитофонна лента, от всички видове нагледни помагала и учебници в размер на 6000 лева, които са доставени през декември 1970 година. Окръжният народен съвет се ангажира да обзаведе модерни кабинети в Езиковата гимназия, както и да осигури трима местни учители, специалисти по немски език. Министърът веднага е отговорил положително, а днес – 48 години след откриването на Езиковата гимназия, учебното заведение има над 6 хиляди възпитаници. През всичките тези години училището винаги е държало най-високото ниво в страната по преподаване на немски език.

Ето и оригиналното писмо, с което се поставя началото на елитното учебно заведение в Добрич.

Сподели публикацията