Slide
Slide

В Добруджа днес бе отслужен мобелен за дъжд от отец Емилиян. Това стана в землището между селата Победа и Методиево. Християните благодариха на отеца, че се е отзовал на молбата им да посети и благослови тяхното населено място, като отправи молитвен призив към Господа да благослови трудовете на грижовните стопани, избавяйки ги от суша и всякакви бедствия. От два месеца в региона не е валяло. Влагата в почвата е на 50 см до метър дълбочина, а трябва да е на 20 см, коментират местните стопани.

снимки BGtourism.BG

Добивът на пшеница тази година е 700 кг на декар, като е със 100 кг по-малко от предходната година. Цените варират между 350-370 лв на тон, като миналата година реколтата е била реализирана срещу 300 лева на тон.

Причината за по-добрата цена е фуражният завод, който китайците са отворили край Добрич. Изкупната цена на царевицата е била 270 лв на тон срещу 300 лв за миналата година, а слънчогледът е бил изкупуван за 550 лв/тон при реална цена от 700 лева. Причината за ниската цена е вносът от Украйна на слънчогледово олио. Добивът на слънчоглед е бил 300-400 кг/декар. Двойно е скочила изкупната цена на лавандулата. Миналата година е била изкупувана по 100 лева на кг, а тази година за 230 лева. Добрата цена е била предлагана от американска компания, която има дестилерия в региона, заяви местният арендатор Иван Тодоров, който обработва 6000 декара земя.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията