Slide
Slide

Солун. Всички гръцки служби са мобилизирани и работят за справяне с бедственото положение на Халкидики. Опустошителна буря на гръцкия полуостров снощи причини смъртта на шестима чуждестранни туристи, от тях – две малки деца. Тялото на седма жертва е открито в морето, съобщи БНТ. Ранени са над 100 души.

Изкоренени и изпочупени дървета, затиснати под тях автомобили и множество домове останали без покрив завари нашият екип в Халкидики. Обстановката бавно започва да се нормализира, като все още част от селищата са без ток и вода. Пожарни екипи обикалят по улиците и оказват помощ на хората в нужда.

Туристи казаха пред нашата камера, че ще останат тук, въпреки бурята. Ужасяващата буря само за 20 минути превърна любимото на туристи от цяла Европа кътче от Гърция в зона на опустошение.

Нефели, туристика от Гърция: Внезапно пясъкът се вдигна във въздуха, влизаше в очите ни, падаха мълнии, започнаха да ни викат – да влезем всички вътре в ресторанта. Навсякъде летяха столове, падаха дървета, всичко стана пред очите ни.

Вятърът със скорост над 100 км в час е помел дървета, покриви, коли.

Братислав, турист от Сърбия: Имаше много силен вятър, изтръгна големи дървета, беше истинско бедствие!

Загиналите са двама туристи от Чехия, жена и осемгодишно момче от Румъния, мъж и момче от Русия. Ранени са около 100 души, предимно чужденци, повечето от падащи предмети. 23 – ма са приети в болница.

Михалис Хрисохоидис, министър на защитата на гражданина и обществения ред: Искам да изразя дълбока тъга от името на всички за загубата на шест души, включително две деца, които са били в засегнатия район. Скърбим за тях и сме солидарни със семействата им, с хората, загубили близките си.

На полуострова няма ток и вода. Щетите са огромни, но ситуацията е овладяна. Повечето туристи не прекъсват почивката си. Подобни бури не са обичайни за гръцкото лято. Директорът на „Гражданска защита“ в северна Гърция нарече случилото се безпрецедентен феномен.

Сподели публикацията