Slide
Slide

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря със зам.-министъра на финансите на Саудитска Арабия д-р Хамад Ал Базай в рамките на работната си визита в Рияд. Тя е в столицата на арабската държава по покана на Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд – принц на кралството и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата.
На срещата с д-р Базай бяха обсъдени възможностите за разширяване на съвместното сътрудничество с цел привличане на повече туристи и инвестиции от двустранен интерес. За насърчаване на този процес в България е създаден много подходящ бизнес климат, посочи министър Ангелкова. Тя подчерта, че нашата страна отчита най-ниски разходи за правене на бизнес в рамките на Европейския съюз. Най-малък в общността е и корпоративният данък от 10%, което конкурира показателите в редица страни от региона и Централна Европа – 15% в Сърбия, 16% в Румъния, 19% в Полша.
Министър Ангелкова съобщи, че туризмът формира около 12 на сто от брутния вътрешен продукт на страната и е стратегически сектор. В резултат на усилената ни работа съвместно с бизнеса постигнахме рекордни резултати за последните години след създаването на самостоятелното Министерство на туризма. За първите осем месеца на 2018 г. около 7 млн. чуждестранни туристи са избрали да посетят България, което е ръст от близо 6 на сто спрямо същия период на миналата година. Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм от януари до юли включително – над 8% повече в сравнение със същите месеци на 2017 г., съобщи още тя.
Министърът припомни, че миналата година премиерът Борисов посети с голяма делегация Саудитска Арабия. Сигурна съм, че можем да си сътрудничим по много теми. Туризмът е хоризонтална политика и зависи от всички отрасли. Благодарение на усилията на правителството страната ни се утвърди като привлекателна туристическа дестинация. Българската икономика е във възход и заема второ място по най-нисък дълг в Европа. Големи инвеститори като „Хаят“ и „Мариот“ проявяват реален интерес за изграждане на обекти за висок клас туристи у нас, изтъкна министър Ангелкова и поясни, че туристическата администрация си сътрудничи активно с водещи български университети и много професионални гимназии по туризъм .
Тя подчерта също, че партньорството с България може да осигури достъп до ключови пазари не само в ЕС, но и до стратегически региони като Русия, Турция, Близкия изток и др. Пазарът на Югоизточна Европа обхваща над 150 млн. потребители, а общият пазар на ЕС – над 500 млн. България предлага на инвеститорите правителствени стимули, сигурност на пребиваването, данъчни облекчения и добра работна ръка, което я прави конкурентна не само туристическа, но и аутсорсинг дестинация, посочи още министър Ангелкова.
Двустранните отношения в икономиката и финансите имат сериозни перспективи, коментира зам.-министър д-р Хамад Ал Базай и акцентира, че туризмът е структуроопределящ и много важен сектор за всяка държава, а България се справя много добре в тази сфера. Тя е предпочитана дестинация за много чуждестранни туристи. Финансистът поздрави министър Ангелкова за добрата работа и постигнатите ръстове в туризма. Според него съвместното партньорство между двете страни ще постигне много добри резултати и за това ще помогне сключването на повече меморандуми за сътрудничество в различни сектори, което би отключило и нови инвестиции.

Сподели публикацията