Slide
Slide

София. Ветото на президента върху два параграфа на Закона за Черноморското крайбрежие бе отхвърлено от парламента. Закона подкрепиха 143-ма депутати, а президентското вето – 66, съобщи БНР. Закона подкрепиха ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. „Против“ бяха депутатите от БСП.

След 6 месеца ще има правила за създаване на свободни зони за къмпингуване. Това увери вносителят на законовите промени Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“:

„Аз понеже съм единственият вносител, не съм искал да лиша никой от никакво право. Искам да създава правила и искам тези правила да бъдат в полза на българската природа и в полза на къмпингуващите. Всъщност идеята тези текстове да бъдат предложени е на хора, които къмпингуват от години и които ни запознаха с проблема и всъщност това е предложение на къмпингуващите“.

Ще бъдат увеличени площите за свободно къмпингуване, уверяват и от ГЕРБ, като ще се облекчи режима на ползването на имотите извън плажовете. От БСП останаха скептични. Депутатът Дора Янкова:

„До 6 месеца ще има една добра наредба. Ами ако тази наредба влезе в съда и ако съдът започне дълго време да я гледа? Това означава, че ние още за една година ще сме отложили всичките тези добри намерения. После на мен ми звъняха много хора къмпингуващи. Те са уплашени и казват – „Сега аз като отида там, ще ме глобят или не?“ Ами дайте да дадем послание към обществото“.

Депутатите обсъдиха ветото на президента Румен Радев върху два параграфа от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

В мотивите си държавният глава заявява, че не се противопоставя на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти.

Според президента режимът за диво къмпингуване става по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

От БСП коментираха по-рано, че промените налагат тежки санкции, които не са ясно очертани в законова рамка. Депутатът Крум Зарков каза:

„Това е все едно днес да решим, че глобата за неправилно паркиране става 5 хил. лева, но че зоните, в които може да се паркира, ще бъдат определени след година-година и половина. Естествено, че това ще създаде напрежение в обществото. Върху това се наслагва и едно общо чувство – че законът е някак си е по-строг към определена група хора, които нямат същите икономически и политически ресурси, отколкото към друга група хора. Кое е по-вредно за околната среда, че се занимаваме днес със свободното къмпингуване – палатката в гората или джипът на плажа?“.

Димитър Бойчев от ГЕРБ коментира, че черноморските общини харчат средства за сметосъбиране след почивката на свободно къмпингуващите. Така се ползват чужди права без разрешение. Промените, според ГЕРБ, ще създадат елементарни условия, посочи още депутатът:

„Реално към момента България е единствената страна членка от Европейския съюз, където ползването на чужди права без разрешение не се санкционира, защото такива свободни къмпингуващи се настаняват както в частни имоти, така и в държавни“.

Тази промяна е предложена между двете гласувания на законопроекта без да се обсъди от обществото, което остава без отговор редица въпроси.

При липсата на яснота за капацитета на местата, разрешение за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може категорично да се твърди, че е намерена най-щадящата мярка за постигане на желания резултат – опазването на околната среда, твърди държавният глава.

Сподели публикацията