Slide
Slide

Дъщерната компания Wing ще доставя поръчки от онлайн магазин директно до домовете на клиентите за минути

Google вече има нов бизнес. Дъщерната компания Wing започна доставки с дронове в Австралия, съобщи самата тя. През последната година в покрайнините на Канбера се извършваха тестове на услугата, която вече има всички необходими разрешителни, съобщава австралийското подразделение на ABC.

Местният регулатор потвърждава пред радиото на ABC, че тестовете са успешни и всичко е наред. „Всички могат да са спокойни, че от гледна точка на сигурността, услугата ще работи много, много добре, както по време на тестовете в Бонитън“, коментира говорител на регулатора CASA.

По време на тестовете са направени над 1000 доставки без нито един инцидент. Все пак са открити проблеми. А именно, че жителите на предградието се оплакват от твърде шумните дронове. Въпреки че нивата на шум са под нормите, местни жители все пак ги смятат за твърде шумни. Затова Wing е създала нов, по-тих дрон.

Първоначално услугат тръгва в пет предградия на Канбера. Дроновете ще могат да пренасят предимно по-леки и малки продукти като хранителни стоки. Ще може обаче да се доставят и по-обемисти предмети като екипировка за голф например. Стоките ще се осигуряват най-вече от местни фирми и магазини, които ще ги доставят до специалното депо на Wing. От него те ще се закачат за дроновете и ще се изпращат към клиентите.

Депото ще поддържа наличности от продуктите, които ще могат да се поръчват през мобилно приложение. Идеята – доставката да се извършва в рамките на минути след поръчката. „Може да сте родител с болно дете и да свърши парацетамола или да сте зает професионалист, който забравя да купи хляб. Или просто искате да си поръчате сутрешно кафе без да карате до магазина“, казва Wing в своето съобщение.

Стоките ще се осигуряват от местните фирми и магазини, с които хората са свикнали, но ще си спестяват времето в ходене до тях. Компанията казва, че тества дроновете от 2014 г., като освен в Бонитън, са правени доставки и в други предградия. Извършени са общо над 3000 доставки, като компанията вече обмисля и за разширяването на услугата с още продукти и в още градове, като сътрудничеството с местния бизнес ще продължи да е в ключово за нея. Wing/Вести

Сподели публикацията