Slide
Slide

Майорка. На фона на слабото начало на летния туристически сезон в България, проблемите на други по-развити и скъпи дестинации изглеждат значително по-големи, а България дори се приема за конкурент. И ако у нас сезонът тепърва започва и има надежда нещата да се подобрят впоследствие, на Балеарските острови той е в разгара си, но туристите просто ги няма, пише „Дневник“. Включително и местните, на които, както и у нас, се разчита да подобрят нещата.
Хотелиерите на най-популярните курортни острови в Испания, и особено на Майорка и Минорка, бяха принудени да намалят цените си с цели 60% през юли и август, заради спад на резервациите, съобщава всекидневният англоезичен бюлетин за новини от Майорка (www.majorcadailybulletin.com). Основната причина е промяната в търсенето на почивки в по-евтините и развиващи се дестинации като Гърция, Турция, Египет, България и Северна Африка, се казва в съобщението.
Изглежда, че всички почиващи традиционно на Балеарските острови, са избрали да отидат другаде това лято.
Засега само британският пазар запазва дела си, но германците и французите са по-малко. И въпреки надеждите, че вътрешният испански пазар ще запълни празнотата, пиковият сезон, който вече настъпи, най-вероятно ще е с 30-процентен спад спрямо миналата година.
Разбира се, 2018 г. отбеляза поредния рекорд в броя на туристите, но резкият спад сварва хотелиерите изненадани и те не знаят как да реагират. Ударени са всички категории настаняване, дори и петзвездните и бутиковите хотели в Палма.
Представители на туристическата индустрия на Майорка коментират, че ситуацията е невиждана от десетилетия.
Освен конкуренцията на по-евтини дестинации, туроператорите съобщават за спад в продажбите на туристически пакети. Все повече туристи използват онлайн агенции за резервации вместо традиционните туроператори.
Това, което прави ситуацията още по-сложна за хотелиерите на Балеарите, е че Гърция и Турция, например, все още имат свободни места и предлагат специални отстъпки за записалите се в последния момент, с което отнемат още повече туристи от местните хотели.
По ирония на съдбата данните за пътниците, обслужвани на летището, са подобни на миналата година, така че въпросът, на който хотелиерите се опитват да си отговорят е: Къде са туристите?
В резултат на спада туроператорите на свой ред опитват да коригират договорите за догодина и притискат хотелиерите да намалят още цените за 2020 г. Така че, може би е време за планиране.

Сподели публикацията