Снимки bTV
Slide
Slide

Созопол. Турист изпрати сигнал, че е принуден да плаща такса „Паркинг“, за да достигне до плажа на къмпинг „Градина“. Той е с автомобила си, но няма държавен път, по който да стигне.  И тази година собственикът на земята до къмпинга тарикатски събира левчета за паркинг. Качил е входът от 3 на 4 лева. Всички институции се надпреварват да обясняват, че са направили проверки и няма нарушения. Законово, да! Но са ощетени туристите, които дори и да не искат да платят няма как да стигнат до плажа, защото трябва да извървят огромно разстояние пеша. Не е ясен принципа защо се взема тази такса. Знае се, че е за паркинг, защото земята до плажа е частна собственост.

Говорителят на НАП в Бургас Христо Узунов заяви, че направената проверка е установила, че от фискална гледна точка няма нарушения. Издават се касови бележки, а оборота отговаря на броя на паркиралите коли.  Данъчните направили 650 проверки в региона и установили 3 пъти по-малко нарушения при три пъти повече проверки.

Представителят на Министерството на туризма Николай Вълчев съобщи, че могат да контролират само концесионерите и наематели на плажове дали изпълняват задълженията си. „Концесионерът на плажа няма нищо общо с паркинга. За нас е важно да има пешеходен достъп, както е посочено в Закона и стопанинът на плажа да си изпълнява задълженията“, каза Вълчев.

До плажа няма държавен път и не е ясно, ако собственикът на земята, който събира таксата паркинг, реши да я огради, то как ще стигат плажуващите. Надушвайки за къмпинг „Градина“ той е превърнал земята си в златна мина.

„Те си вземат левчетата едно след друго на нашия гръб, че искаме да отидем на плаж. Законово или не – незнам. Факт е, че ако не платим – няма да влезем“, оплакаха се туристи.

„Така ще е докато няма държава. Това не е нормално. Не ни дават алтернатива. Чувствам се ощетен“, заяви бургазлия.

„Миналата година плащахме по-малко“, сподели британец.

„Предпочитам да платя, за да вляза“, коментираха други. Трети бяха на мнение, че така колата им е на сигурно място и затова предпочитат да платят.

Сподели публикацията