Slide
Slide

Фиордлeнд е най-големият Национален парк на Нова Зеландия и един от най-големите в света.
Той изобилства от приказни гледки и множество животински видове, които ще ви оставят без думи. Там ви очакват древни гори, водопади, падащи от стотици метри в масивни фиорди, бистри езера и високи върхове.
Фиордленд е у-образна долина, състояща се от 40 фиорди, които ограждат този югозападен ъгъл на Южния остров. Те са се оформяли 100 000 години, като последните промени са настъпили по време на ледникова епоха – само преди 10 000 години.
Най-впечатляващият от тях е Милфорд саунд, като най-добре може да бъде видян от въздуха или от водата. Даутфул саунд пък е най-дълбокия фиорд в Нова Зеландия със своите 421 м. Той е дом на делфини, пингвини и морски котки. Над 60% от територията на Фиордлeнд са покрити с девствена, предимно букова гора, през която преминават пешеходни пътеки с обща дължина около 500 км. В парка има над 50 хижи, като най-луксозните от тях се намират в Милфорд, Кеплер и Роутбърн трак. Най-известният маршрут през Фиордленд е „Милфорд саунд“, който отнема 5 дни, за да се обиколи. „Кеплеровата пътека” пък е кръгов маршрут, който може да се извърви за 4 дни, а „Рутембърн” обикновено отнема 3 дни. Можете да се насладите на красивите фиорди с каяк, да се гмуркате или да ги видите отдалеч с круизен кораб. Препоръчваме ви да посетите това магично място в периода от края на октомври до края на април. Знайте, че задължително трябва да носите със себе си репелент против насекоми. Имайте предвид също, че във Фиордлeнд студ, сняг, силни вятър и дъжд могат да се появят по всяко време на годината.

Източник: Travel News

Диана Михайлова, BGtorusim.BG

Сподели публикацията