Slide
Slide

С нейния скалист, разчленен бряг и повече от хиляда острова Хърватия може да се похвали с един от най-красивите брегове, които Европа може да предложи. Освен това много от крайбрежните градове на Хърватия имат завладяваща история и са пълни с исторически останки от римско и венецианско време.

Остров Висовац

5. Корчула
Шестият по големина хърватски остров, Корчула е отделен от континента с тесен проток. Столицата на острова също се нарича Корчула. Наричан „Малък Дубровник“, този древен град е сред най-красивите градове на хърватското крайбрежие и е известен с уникалната си архитектура. Една от основните забележителности е предполагаемата къща на Марко Поло. Най-голямата и най-красивата сграда на Корчула е катедралата Св. Марко, построена в готико-ренесансов стил и завършена през 15 век.
4. Хвар
Остров Хвар и особено град Хвар е една от най-популярните забележителности в Хърватия. Маслиновите горички, овощните градини и лавандуловите полета съставляват голяма част от селскостопанския пейзаж. Град Хвар, разположен в живописен естествен залив, с веригата остров Паклени, който го защитава на юг, е популярно пристанище за яхти, плаващи из Адриатическо море, особено през летните месеци. Стариград, най-старото селище на острова, и Йелса, както и малък брой малки селища, разположени на брега или сгушен в буйния интериор, също си заслужават посещението.
3. Плитвишки езера
Плитвишки езера се считат за една от най-красивите природни дестинации в Европа. Поради естествената си красота и значимост, тази система от 16 взаимосвързани езера и голям горски комплекс около нея са определени като национален парк през 1949 година. Районът около езерата е дом на изключително голямо разнообразие от животински и птичи видове. Тук могат да се намерят редки фауни като европейската кафява мечка, вълк, орел, бухал и рис, както и много по-често срещани видове.

2. Национален парк Кърка
Национален парк Кърка е разположен по поречието на река Кърка в южна Хърватия. Известен е със серия от 7 водопади. На юг водопадът Скрадински бук е ограден с традиционни водни мелници. На север, една природна пътека минава през още една поразителна каскада, водопадът Рошки Слап и манастира Кърка, построен над древни римски катакомби. Остров Висовац е много популярна туристическа дестинация заедно със своя францискански манастир и музея към него.
1.Дубровник
Наричан „Перлата на Адриатика”, Дубровник е една от най-известните туристически атракции в Хърватия и Средиземно море. През средновековието той се превръща в единствения град-държава в Адриатическо море, съперник на Венеция и постигащ забележително развитие през 15-ти и 16-ти век. Дубровник е потопен в зашеметяваща архитектура и скулптурни детайли, и се гордее с впечатляващи църкви, манастири, музеи, фонтани и известните стени, които обграждат стария град.

Източник: Touropia

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията