Slide
Slide

Те готвят уникално вкусно! Те са част от най-новия проект Черноморска кухня, който има за цел да покаже, че България е чудесна кулинарна дестинация, да покаже Черноморската фауна по семпъл начин с продукти от нашето море и зеленчици от нашето Черноморие.
Проектът е по идея на руската асоциация на хотелиерите съвместно с инициативна група в България, сред които е и Желязко Каракашев. Екипът на Информационна агенция BGtourism.BG подкрепя инициативата и благодари на организатора на Черноморска кухня, както и на всички готвачи, които ни се довериха, за да я популяризираме заедно.

Началото поставяме с Асен Асенов. Днес той има свой ресторант в едно от най-красивите места в Италия – областа на Тоскана. На 45 години е, от София, и има две прекрасни деца.

Шеф Асен Асенов

Завършил е средно образование в ТОХ София. Професия готвач. През 1999 завършва технология на храните във ВХВП Пловдив. Професионалната си кариера е започнал в далечната 1990 година в един от първите частни ресторанти, ресторант Витоша в кв. Драгалевци София.
Пътят му е минал през ресторант Панорама към хотел Родина, хотел Орбита, не безизвесният ресторант 8-ми Вход през 1996, от началото на 1997 поех новооткрития ресторант “Българи” на бул. Дондуков в София. След това е бил част от екипа на правителственият ресторант Дипломатически Клуб в Бояна. От 2000 година поел новооткрития ресторант “EL CORAZON” на ул. Граф Игнатиев, София.
През далечната 2002 година имал предложение да замине на проба в Италия, област Тоскана за 15 дни, а те като на шега и на майтап станаха вече цели 17 години.
„Работех и учех език и култура въпреки опита и интереса, който имах към световната кулинария където е и Италия все пак имаше какво да видя, но пък и да покажа, като част от нашата култура, за която се знае наистина малко. И така минах през ресторанти във Флоренция, Сан Джиминяно, пиаца Дел Кампо в Сиена, като пътят ми мина и през един от емблематичните за района ресторанти Арнолфо** в Колле вал Д’Елса. След това бях и шеф на ресторант Галло Папа* в Кастелина ин Кианти, бях и шеф в пет звездният хотел Кастело си Казоле. И така през 2017 година в един хубав ден с един мой колега и приятел решихме да вземем едно заведение близо до Флоренция и така започна една нова част от професионалната ми кариера където се включи и моето семейство. На едно от състезанията за готвачи което се провеждаше в Милано 2006 година се класирах на трето място в категорията “PRIMI DI ITALIA” или казано с две думи първи ястия – паста. През времето прекарано в България съм имал удоволствието да работя с много колеги, които днес са емблематични имена в българската кулинария, а към днешна дата продължавам да съм част от кулинарният в Италия където съм и част от Федерацията на Италианските Готвачи( FIC) в област Тоскана, провинция Сиена“, споделя шеф Асен Асенов. „Искам да благодаря за доверието на г-н Желязко Каракашев, че ми позволи да се включа в тази прекрасна идея за нашата Черноморската Фауна която заслужава да й се отдаде повече внимание, което имаме на една ръка разстояние“, сподели популярният готвач.

Миди със спанак, ориз и лимон върху крем от мариновани тиквички

Продукти: Миди черни 1 кг – спанак (листа от цвекло, водорасли), пресен – 0.500 кг или замразен, 0.200 кг – ориз карнароли или рибе – 0.150 кг, босилек пресен – 1/2 стръка, зехтин екстравърджин – 0.050/80 мл, кората на ½ лимон настъргана, сол и бял пипер на вкус, галета –тиквички – 0.300 кг, мента 1 стрък,  мащерка 1 стрък, бял винен оцет 30 мл, зехтин за винегрета 90 мл.

Начин на приготвяне: Отварям мидите в дълбока тенджера, където съм сложил зехтина, чесъна и босилека за около 3–4 мин. Изваждам ги от тенджерата и презеждам бульона. В тиган или казерола сипвам зехтина и запържвам ориза докато се избистри и започвам да добавям бульона от мидите и варя ориза за 16 мин., като 2–3 мин. преди да е готов ориза добавям спанака и след като го махна от огъня, добавям и настърганата лимонова кора, подправям със сол и пипер. След като е готов ориза започвам да разделям мидите на половина като ги напълвам с готовият ориз и ги поръсвам с галета. Запичам ги на саламандър или фурна на горно печене за 2 мин.

За крема от тиквичките: Приготвям винегрет от оцета, зехтина, щипка сол и мащерка на вкус. Тиквичките попарвам за 2 мин. в подсолена вряща вода изваждам и охлаждам в ледена вода. Прибавям тиквичките в мерителна кана добавям 3–4 листа от мента, винегрета и пасирам до получаване на гладък крем, регулирам с бульона от тиквичките ако е нужно. На дъното чиния поставям крема от тиквичките и отгоре поставям вече запечените миди като ги обръщам внимателно изваждаѝки ги от черупката. Гарнирам с парче лимон стрък от мащерка или мента и няколко капки зехтин

Сподели публикацията