Slide
Slide

„91 000 повече туристи са посетили България според Националната статистика, така че не можем да говорим за провал на сезона”, заяви по bTV Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Пикът е бил на 3 август, когато са били заети 88% от всички хотели на морето, разкри Драганов, който добави, че за целият месец заетостта е 68%.

„Има 3% спад в сравнение с миналата година”, признава Драганов, но отбелязва, че на годишна база туристите би трябвало да са повече.

През май и юни са били отменени полети към България, което се дължи на кризата със самолетите на „Боинг”, но сега „Луфтханза” е увеличила броят на полетите си до нашата страна.

„28% хотели са обявили намаление между 15% и 30%”, разкри Румен Драганов, но това е за нощувка в местата с по-ниски категории, хотелите с висока категория си държат цените.

Няма разлика между цените на северното и южното ни Черноморие.

„Всички намират туристическия ни продукт за отличен. Вие може ли да си представите, че при 2 милиона няма изявено недоволство, заяви Драганов, след като се запозна с оплакването на туристка за буболечки в стаята в хотела ѝ във Варна. Той обаче допълни, че такива случаи с лоши условия и обслужване има, но не са правило, а по-скоро изключение.

„Българите си остават най-желаните и платежоспособни туристи”, заяви Драганов.

„Май и юни бяха слаби заради хубавото време в Европа и лошото време в България. Много полети бяха отменени от Германия за България”, заяви хотелиерът Ростислава Димитрова.
„Сезонът започна колебливо. Втората половина на юли мина много добре. Август се очаква да бъде по-добре от юли. Очаква се септември ще продължи”, каза дългогодишният хотелиер Георги Илиев.

„Слънчев бряг” се напълни”, заяви Пламен Копчев, председател на Съюзя на собствениците  в курорта.

Снимки: btvnovinite.bg

Според Копчев профилът на туристите в „Слънчев бряг” не се е пременил след проверките за шум, организирани от Валери Симеонов. Единствената разлика е, че е „станал малко по-тих курорт”.

Сподели публикацията