Slide
Slide

Гоце Делчев. Лилава риба е сред големите атракции на хотелския ни комплекс край Гоце Делчев Uva Nestum Wine & SPA. Сред обитателите на рифовия аквариум е и Zebrasoma xanthurum – известен още като лилав танг (Purple tang). Тази рибка е високо ценена от морските акваристи.

Тя има уникално тъмнолилаво тяло покрито с черни петна и тъмни хоризонтални линии с наситеножълти на цвят опашка и гръдни перки. Обитава кораловите рифове на Червено море, Арабско море, Аденския залив и водите край бреговете на Шри Ланка. Тези риби живеят обикновено на големи групи. Срещат се на дълбочина до 20 м. Понякога са много агресивни и не се спогаждат с други тангове, които имат подобна форма на тялото. Любимата им храна са морските водорасли.

Zebrasoma xanthurum

Възрастните екземпляри достигат до 25 см дължина. Типично за всяка риба от семейството на Хирурзите, лилавата зебразома също има по един остър като скалпел бял израстък от двете страни в основата на опашния плавник. Той се използва както за защита, така и за отстояване на позиции в йерархията. Когато не се използва, той е прибран близо до тялото.

Сподели публикацията