Slide
Slide

Варна. Сигнал за замърсяване с мазут на плажната ивица край село Шкорпиловци е подаден в неделя от граждани в Областната дирекция на МВР-Варна, съобщи Монитор.  Инцидентът е регистриран към 12,26 часа.
На място е изпратен екип от Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението. В присъствието на експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна е установено, че на бреговата ивица, Северно от естакадата на ихтиоложката станция на Българската академия на науките, на разстояние около 1-1,5 км., на 2-3 места има разлив на нефтопродукти.
Специалистите предполагат, че това са сантинни води, изхвърлени нерегламентирано от преминаващ кораб. С констатациите от огледа са запознати служители от „Морска администрация“ и Община Долни чифлик. Предприети са и необходимите мерки за премахване на замърсяването.
Това е един от най-големите плажове по българския бряг с дължината от 12 км. и този не е единствения случай, при който се замърсява от мазут. Преди няколко години мръсотията бе заляла близо километър от пясъчна ивица на курортното селище и се наложи включване на доброволци, за да се изчисти.

Сподели публикацията