Slide
Slide

Каварна. 8 април е празник на ромската общност по цял свят. Международният празник на ромите е обявен през 1992 година по идея на ООН и Европейския съюз, подкрепена от Международната организация „Романо юнион“.
Ромският празник в Каварна се проведе в квартал „Хаджи Димитър“. Специални гости на празника бяха: Нина Ставрева-кмет на Община Каварна, Дарина Колишева- секретар на Община Каварна, Ани Русчева- представител на голф игрище „Тракийски скали“ и Мартин Башев- областен председател на „Евро Рома“.

„Днес на 8 април цялата ромска общност по целия свят празнува своя празник. В Каварна са най-работливите и интелигентни роми в цялата държава.В Община Каварна българи и роми винаги сме живели в разбирателство и приятелство. Пожелавам на всички вас да бъдете здрави, все така работливи! Да са спорни делата ви! Прекрасен празник, братя роми!“, с тези думи кметът на Община Каварна Нина Ставрева поздрави всички празнуващи.
Мартин Башев връчи грамота на госпожа Ставрева за принос в развитието на етническа толерантност, с която се присъжда званието „Почетна ромка“. Същото звание получи и госпожа Русчева.

В празничната програма се включиха и децата от Детска градина „Детелина“, ученици от Начално училище“Братя Миладинови“ и оркестър „Росен Асенов“.

Сподели публикацията