Снимки Руслан Йорданов, BGtourism.BG
Slide
Slide

* Поетът Н. Й. Вапцаров е отсядал в сградата

* В хостела се движи и един от най-старите асансьори на прочутата марка „Шиндлер“, докаран през 1925 г. от Виена

* Туристите се настаняват на пъпа на Варна в стилно и модерно обзаведени стаи

Варна. Хостел от ново поколение отвори врати в морската ни столица. Той се намира в един от символите на Варна – грандхотел „Мусала“, дело на видния архитект Дабко Дабков. Откриването бе отбелязано с изложба на фотографии на уникалната над 100-годишна сграда и чертежите, по които е била изградена.

На събитието присъстваха Виктор Бузев, главен архитект на общината, краеведът Християн Облаков и арх. Боян Керемидчиев – хотелиерът, вдъхнал нов живот на емблематичната сграда. Те разказаха историята и особеностите на хотела, в който се намира и най-старият действащ асансьор в града.

Възродената сграда е част от прекрасните архитектурни шедьоври по ларгото, за които община Варна провежда последователни политики за съхранението им.

„Успяхме след дълго време да се свържем със собствениците и да ги убедим, че можем да върнем блясъка на сградата. Те се притесняваха, че е било хотел, но сега вече не може да бъде хотел. Ние лансирахме тази идея да стане хостел – повярваха ни и с много усилия, както и с помощта на приятелите ни – Съюзът на Архитектите, се постарахме да запазим духа и стила на сградата, да го съчетаем с модерно обзавеждане и да придадем този младежки дух, който носи хостел културата. Постарахме се да направим хостел от ново поколение“, заяви арх. Боян Керемедчиев. Той посочи, че дори има няколко случая на хора от Варна, които искат да отседнат в хостела.

„Засега сме обновили два етажа, като на всеки етаж има по 8 стаи. В тази сграда е отсядал и поетът Никола Й. Вапцаров. В нея и днес се движи и един от най-старите асансьори на прочутата марка „Шиндлер“, който е бил докаран от Виена през 1925 година“, сподели Калина Керемидчиева. Тя посочи, че едно от големите предизвикателства е било да се върне блясъка на стогодишните врати в сградата.

„За щастие качеството на строителството в началото на миналия век е било много добро и сградата е съхранена в много добро състояние. Предполагам, че във времето детайл по детайл тя ще бъде възстановена в целия си начален блясък, в който е била. За архитектурния облик на сградата – арх. Дабков, е посетил Съединените щати, за да почерпи опит от други такива емблематични сгради.

Колегията в началото на миналия век е била повлиявана от съвременните тенденции в строителството. За началото на миналия век 6-етажна сграда все пак е била голямо предизвикателство. Хармонично е била вписана сградата в централния булевард на Варна. Аз съм изключително щастлив и се радвам, че това ще бъде място за срещи и контакти на млади хора“, заяви Виктор Бузев, главен архитект на общината.

Грандхотел „Мусала“ е бил завършен през 1927 г. Сградата е била изградена под остър ъгъл, което е дало възможност на арх. Дабков да проектира висока за тогавашните времена централната част.

Партерът е бил отделен, а в него е имало офис и търговски обекти. На четвъртия етаж е бил изграден балкон, опасващ фасадите. Хотелът е една от емблемите на Варна, изобразяван на пощенски картички, които туристите изпращали до всички краища на света, за да рекламират Варна.

През 1944 г. хотелът е бил национализиран, а през 1951 г. превърнат в хотел „Балкантурист“. След 1992 г. е бил реституиран. Днес край него се намира бронзовата фигура на най-известния архитект на Варна Дабко Дабков, както и  фрагмент от улица от древния Одесос. Днес на третия етаж леглото в 8-местна стая е 24 лева, а в 4-местна – 26 лева. Двойната стая струва 80 лева. Апартаментът е 100 лева. На четвъртия етаж апартамент с баня и тоалетна е 120 лева. Двойната стая с баня и тоалетна е 100 лева, а леглото в 4-местна стая е 30 лева. Топ цените на пъпа на Варна привличат множество туристи от страната и чужбина, а хостелът е с оценка 9.4 – признание, към което се стремят елитни хотели.

Снимки BGtourism.BG

Сподели публикацията