Slide
Slide

Кърджали. Кърджали ще се побратими с една от централните общини на столицата на Европа – Брюксел, в навечерието на Деня на Европа.
Днес кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис и кметът на брюкселската община Сен Жос тен Ноод г-н Емир Кър ще подпишат на официална церемония в Брюксел, Кралство Белгия Договор за сътрудничество и побратимяване между двете общини. На церемонията от наша страна ще присъства част от кметския екип, представител на ОбС-Кърджали, отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед, както и евродепутатът Неджми Али, който има принос са установяване на контакти между двете общини.
Сътрудничеството със Сен Жос тен Ноод ще даде възможност за обмен на добри практики за успешно партньорство в различни проекти и ще допринесе за разширяване на контактите в различни области на обществено-политическия, икономическия и културен живот между двете общини.
Документът, който ще бъде подписан в „столицата“ на Европа се състои от 14 члена. Партньорство по европроекти, в сферите на общинското управление, икономиката, образованието, социалните услуги, младежките дейности, спорта, туризма, културата, екологията, са част от областите на сътрудничество, залегнали в договора.
Първите контакти между двете общини бяха установени през юли 2018г. Кметът на белгийската община Емир Кър посети Кърджали и остана изключително впечатлен от уникалните природни дадености на Източните Родопи и мирното съжителство на хора от различни етноси и религии в района. Емир Кър коментира, че има много инициативи и добри практики на община Кърджали, които могат да се приложат и в Брюксел. По време на срещата беше постигната договореност за подписване на договор за сътрудничество между двете общини, както и за споразумение за предоставяне на електронни услуги на българските граждани, живеещи в белгийската община. Инж. Азис показа на колегата си реализирани проекти с европейско финансиране. Двамата кметове посетиха централната джамия и църквата „Св.Георги“ и разговаряха с районния мюфтия Бейхан Мехмед и отец Петър.
В края на март 2019г. официална делегация от община Сен Жос тен Ноод посети Кърджали и проведе работна среща с инж. Хасан Азис. Страните обсъдиха сферите на сътрудничество между двете общини, които да намерят място в бъдещия договор за партньорство. На 22 април т.г. с пълно мнозинство Общински съвет-Кърджали прие решението за побратимяване с белгийската община.
Община Сен Жос тен Ноод е една от централните общини в Брюксел, най-малката и най-гъсто населената от 19-те брюкселски общини, с площ от 1,14 кв. км, с население от близо 30 000 души, включващо 153 националности – най-мултикултурната община в Брюксел. Броят на българските граждани е близо 5000.
Г-н Емир Кър е кмет трети мандат и втори мандат депутат във федералния парламент на Белгия.

Сподели публикацията