Агия Напа (Кипър), снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Агия Напа. Фасовете на плажа са една от най-неприятните гледки за почиващите.

Интересно решение са намерили на проблема с фасовете на един от най-красивите и популярни плажове в Кипър с тюркоазени води. Казва се Ниси бийч. Този плаж е разположен в малък и живописен залив в западната част на Агиа Напа. Това място с основание може да се нарече, че е докоснато от Господ – прилича повече на плаж на Малдивите, Бахамите или друга екзотична дестинация заради белия пясък и цвета на морето.

Множество българи отдавна са го надушили и чрез нискотарифните полети от България, отскачат за почивка в топлата островна държава. В Агиа Напа летният туристически сезон е сред най-дългите в света. Островът се радва на слънчево и топло време от началото на март до края на ноември, тоест 9 месеца, в които времето е идеално за плаж. Но как са решили проблема с фасовете на плажа? У нас на много места по Черноморието се шегуват с предупредителни табели към туристите с надписи да не сеят фасове на плажа, защото миналогодишните не са поникнали.

В Агия Напа екип на BGtourism.BG видя, че още при пристигането си на плаж Ниси бийч гостите, които са пушачи, си вземат по една пластмасова фунийка, в която изтърсват своята пепел докато пушат, а след това в нея загасят и цигарата.

Снимка BGtourism.BG

Всички фунийки са поставени на специални дървени поставки. Три стъпки са необходими за чист плаж със „Син флаг“, предупреждават домакините чрез информативни рекламни послания: Вземаш фунийка, изтърсваш в нея, накрая изхвърляш боклука в кошче за смет.

Снимка BGtourism.BG

Туристите, които са пушачи, масово се възползват от нестандартния подход за запазване на плажа чист от фасове. Те забиват фунийката на плажа до своя шезлонг и я използват, когато им е необходима.

Снимка BGtourism.BG
Сподели публикацията