Slide
Slide

София. Неправителствени организации, свързани с културно-историческото ни наследство, внасят днес в парламента изискване от Суверена за спиране на гаврата с българската азбука, дадена на над 300 милиона население по света от българските царе Борис Първи и Симеон Велики, съобщава ВИП Комюникейшън. 

Инициатори на родолюбивото дело са изследователският екип „Руните говорят“ с представители – преводачът от древни езици Мила Салахи и журналистката Патриция Кирилова.

 „Призоваваме депутатите и държавната администрация да изпълнят едно от основните си задължения: Отдаване на почит към вечния Български дух, допринесъл за развитието на днешната цивилизация, поне според световните учени и авторитети. Преди 5 години отново направихме изискване от Суверена, което бе първата ни крачка към промяната – премахване на тюркския произход на Аспаруховите българи от държавните сайтове“, припомнят инициаторите.
Те уточняват, че славната българска история  е подменяна с външна и вътрешна намеса и е време да бъде призната ролята на българските царе – Борис Първи и Симеон Велики, въвели държавна политика с цел да дадат българските букви и словото ни на голяма част от централно и източно европейското население, а не Глаголицата – която солунските братя-дипломати Кирил и Методий налагат като официално писмо в Европа преди около 1200 години.
„Срамно е, че 30 години след промените и откъсването ни от комунистическия блок, нито един официален историк не поиска да се възстанови истината за този период от българската история. Вече има достатъчно източници и проучвания на световни учени, че славяни е изкуствено създадено политическо-имперско понятие, имащо за цел да заличи българския принос в културната еволюция на света. Срамно е, да учим децата ни на зле скроените лъжи, че Солунските братя са създали азбуката, на която пишат днес над 300 милиона по света. Като археолозите ни откриват българските букви в артефакти на повече от 6 хиляди години в различни части на България“, допълва екипът „Руните говорят“.
Изискването е празникът 24 май да се нарича:  „Ден на българската писменост, просвета и култура, празник на всички народи на българското Слово“ и да бъде направено изменение на чл.154, ал.1 от КТ, в  който са определени официалните празници в страната, а именно:
„Чл. 154. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 30 от 1990 г., изм. – ДВ, бр. 27 от 1991 г., изм. – ДВ, бр. 104 от 1991 г., изм. – ДВ, бр. 88 от 1992 г., изм. – ДВ, бр. 2 от 1996 г.) (1) (Доп. – ДВ, бр. 22 от 1998 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 56 от 1998 г., доп. – ДВ, бр. 108 от 1998 г., изм. – ДВ, бр. 15 от 2010 г.) Официални празници са:  24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 
Петицията е подкрепена от:
Сдружение Велика БолгАРИА – председател Патриция Кирилова
Сдружение Български будители – председател Цвете Борисова
Екип Руните говорят – Мила Салахи, Борислав Стамов
Международната Организация на Обединените Българи
Фондация ВЪЗДИГАНЕ – председател Ивелин Михайлов
Сдружение ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ – Марек Каравелов
Български мотористи „Аспарух 681“ – председател Мартин МаневФондация Тракарт – Жорж Трак
Българско археологическо дружество „Иван Венедиков“ и много други.  
Ето и държавните ни сайтове, в които все още се осквернява великото дело на великите ни предци, довели до развитието на днешната цивилизация:
24-ти май – ден на славянската писменост и култура
https://www.mon.bg/bg/100334
Днес, 24-ти май, отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на славянската писменост от Кирил и Методий, …
„Зам.-министър Павлов присъства на честването на 24 май в град …
mpes.government.bg/Pages/Press/News/Default.aspx?evntid=kMn4WP0cDHo%3D
Преди 6 дни – … на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май и 75-годишния юбилей на СУ „Александър Иванов – Чапай“.“
Сподели публикацията