Slide
Slide

В близките 2-3 месеца се очаква да бъде открито едно архитектурно чудо – Intercontinental Shanghai Wonderland, който се намира на 35 км от Шанхай. Един от най-дълго строените хотели в света – цели 10 години, най-накрая ще отвори врати за любопитните да видят хотел в най-високия, луксозен сегмент, изграден в 90-метрова изоставена каменна кариера.

Когато през 2006 г. за първи път беше представен проектът за Intercontinental Shanghai Wonderland, той се появи в медиите, които публикуват „новини от бъдещето“ – концептуални, смели, почти невъзможни за реализиране проекти, повечето от които така и не виждат бял свят. В случая обаче упоритостта на инвеститорите от Shimao Group и проектантите JADE+QA с водещ архитект Martin Jochman дава плодове – макар и след 10 години, макар че се е наложило заради строителството на сградата да бъдат подадени за регистрация 39 (!) различни патента, в крайна сметка хотелът ще отвори, а търсачите на нестандартни преживявания ще имат тема за разговор и мизансцен, който предполага хиляди снимки в социалните мрежи за години напред.

Освен радикален като архитектура, проектът е и екологичен – сградата използва слънчева и геотермална енергия, а покривът е богато озеленен. 18-етажният хотел разполага с 337 стаи и апартаменти, а по цялата му височина преминава изкуствен водопад, който се влива в езерото долу.

Интересно решение представляват най-долните два етажа, които са изцяло под водата. На тях освен хотелски стаи се помещават също ресторант и спортен комплекс с плувен басейн.

HoreWeek

Сподели публикацията