Slide
Slide

Балчик. Това е изложба създадена чрез сложната техника Ебру – техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. При нея творецът никога не знае как точно ще изглежда бъдещата му картина. Има само най-обща представа за композицията ѝ.

В миналото това изкуство е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от религиозни книги или поетични стихосбирки. Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини. Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.

Днес ебру се използва за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с тази техниката, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни пък я прилагат и при боядисването на великденски яйца.

Интериорната дизайнерка Антоанета Бебенова ще демонстрира екзотичната техника за рисуване върху вода по следния график:

9, 10, 11 август – Работни ателиета от 11 и 14 ч.

12 август – работно ателие от 11 ч.

Изложбата “Пътешествие към душата” на Пиерина Монтиглио вече е подредена в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца”, съобщават от културния център в Белия град. Нейното официално откриване ще бъде на 9 август от 19 ч. Входът е свободен!

Чилийската художничка винаги е пазела у себе си желанието да изразява чувствата си по начин, по който и наблюдателят да има усещането, че е част от нейните произведения. Интересът й не се съсредоточава единствено върху живописта или дизайна, а клони и към скулптурата, златарството, занаятчийството, защото тя е отворена към нови техники и стилове, които й помагат да разгърне таланта си.

Тази изложба е плод на необходимостта ми за изразяване и желанието ми да разсъждавам. Да можеш да се припознаеш в произведението, да се преоткриеш в чувството, което е било част от живота ти.

Идеята ми е докато зрителят се наслаждава на картините, да се свържа с чувствата, да съживи моментите и да използва това като възможност да се развива.

За да започне човек това пътешествие, трябва да има кураж, да забрави за егото и страховете си.

Аз предприех моето пътуване към душевността без да се връщам назад, всичко за мен започна, когато открих отговори на моите вътрешни търсения, които ми пречеха да бъда щастлива, да имам балансиран живот и да достигна щастието.

Пиерина Монтиглио

Сподели публикацията