Slide
Slide

Най-големият исторически парк в Европа ще бъде изграден на 130 декара край Варна в землището на село Неофит Рилски. Селището се намира на 75 kм от Добрич. Тази събота – 6 октомври, на място се организира инвеститорска обиколка, в която създателите информират своите настоящи и бъдещи акционери за етапите на развитие и възможностите за дивиденти. Следващата обиколка в „Исторически парк“ е на 20 октомври, съобщава за BGtourism.BG Цветомир Цонев. Инвестицията е на стойност 50 млн. евро и е на „Исторически парк“ АД. Окончателно целият обект трябва да бъде завършен до 2022 година, като вече се изгражда неговият първи етап, който ще бъде официално открит през 2019 г.

Програмата за 6 октомври

12:00-13:00 Обиколка на „Неолитно Селище“ с екскурзовод
13:00-14:00 Обяд тракийска кухня в тракийския ресторант “Зелас”
14:00-15:30 Турнир по стрелба с лък. За победителят ще има награда
15:30-16:30 Обиколка на строежа на „Исторически парк“ с екскурзовод
16:30-17:30 Обиколка на готовите къщи за гости в с. Неофит Рилски, (селото, в което се намира „Исторически парк“)
17:30-19:00 Беседа със създателя на „Исторически парк“ – Ивелин Михайлов

Подробна информация и записване – 0884 744 118, Цветомир Цонев.

Той споделя, че в комплекса ще има няколко селища, които ще разкриват характерните особености на различни периоди. Първото от тях ще е свързано с първата цивилизация и варненското злато, което е най-старото в света. Намерените артефакти във варненския халколитен некропол показват как от родовообщинния строй се преминава към държавното управление. Като се започне още от най-ранните форми на организиран живот, чрез бита и културата ще бъде представена еволюцията на човечеството през периодите на неолита и халколита. Практически това ще се изрази в пресъздаването на няколко типични жилища с всички характерни техни белези или предмети от периода, включително най-старото обработено злато в света и първия открит жезъл – символ на царска власт.

Второто селище ще разкрие особеностите на тракийската култура, ще припомни времето на Орфей и Спартак. Това обхваща бронзовата и желязната ера. В тази зона гостите на парка ще могат да посетят пълноразмерни възстановки на тракийски храм на Богинята майка, отделен тракийски тюрзис (дворец), военни помещения и две гробници, като едната от тях ще е със стъклен под, за да могат да се видят погребаните заедно с владетеля коне с колесница. Възстановката на ритуалната обредност ще бъде максимално реалистична, а консултант по проекта е изтъкнатият траколог проф. Иван Маразов.

Третото селище ще е от Римската епоха, представена чрез античен театър, агора (площад) и римска вила с имплувиум (басейн). Консултант е проф. Маргарита Ваклинова. Посетителите ще имат възможност да опитат и традиционни специалитети от онова време, сред които медено вино.

Четвъртото селище ще разкрива културата на славяни и прабългари. Те са живели по времето на великото преселение на народите, което е било не по-малко страшно от днешното. Прабългарите са били известни като шерифите на своето време. Всички са знаели, че където са те, там има мир и благоденствие. Българите са били много мобилни и много добре организирани във военните действия. Бързо са се местели и бързо са изграждали жилища, в които да живеят. В селището ще се видят еволюцията на този тип жилища – от каруцата юрта до големите юрти, които се устройват в Плиска.

Петото селище ще е посветено на Първото българско царство с пищна възстановка на красивата столица Плиска с емблематична крепостна стена, скрипториум, казарми, пазар, царска беседка, ранна православна църква и дворцов комплекс. Консултант отново е проф. Маргарита Ваклинова. Специално място ще бъде отделено на създаването на българската азбука. Посетителите ще имат възможност да пишат върху свитъци от овча кожа на глаголица и кирилица и да отнесат това като сувенир в дома си.

Шестото селище ще бъде изградено по подобие на Царевец и ще показва културата на Второто българско царство. В него ще бъде изградена част от крепостната стена с три типа кули – открита бойна кула, закрита бойна кула и кула-тъмница, зад които се простират дворцов комплекс, царска православна църква и административна сграда. Консултант е специалистът по Второто българско царство проф. Хитко Вачев.

„Исторически парк“ е проект за представяне на уникални културно-исторически ценности от световна значимост. Блясъкът и величието на отминали общества и цивилизации, събрани на едно място по достъпен за посетителите начин. В парка са предвидени две заведения за отдих, красиво езеро с прилежащо парково пространство, зона за интерактивни занимания, включващи конна езда, стрелба с лък, уроци по антична и средновековна фехтовка, както и много други исторически мотивирани занятия. Отделен детски кът с тематични игри и забавления ще подсигурява доброто настроение на най-малките.

За да бъде пълноценно приключението, на разположение на посетителите ще бъдат ресторант с традиционна (тракийска, римска, прабългарска, славянска) кухня и етномотиви, две кинозали за 3D/4D късометражни прожекции, пункт за продажба на сувенири и други търговски обекти. При посещение туристите ще влизат през главния вход на парка, където ще им бъде предоставена възможност за участие в томболи с разнообразен награден фонд (сувенири, рекламни материали и/или безплатни атракции). След входа посетителите имат възможност да се отправят на историческа обиколка в древността – пеша или с атракционно влакче. Ще могат да разгледат в детайли зоните от този етап, да се разходят и отдъхнат край езерото, да се включат в различни интерактивни атракции и забавни игри, както и да се подкрепят с храна и напитки в едно от двете кафенета.

Вече са пуснати в продажба лимитирани серии клубна „Златна карта“ (80 000 бр.) и „Семейна златна карта“ (20 000 бр.). Чрез тях на гостите на парка се предоставят промоционални условия за следващи посещения, както и специална каса за по-бързо обслужване при влизане в ИП. Картата е поименна и позволява промопакетите да се използват единствено от нейния притежател. С нея той получава правото да ползва ценовите условия за вход от периода на неговото първоначално посещение. Всички притежатели на златни карти са включени в специална програма за лоялност.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Пишете ни за Вашите новини и ни изпращайте снимки на редакционната поща office@bgtourism.bg
Сподели публикацията