Slide
Slide

Споменете самолетна храна на група пътници и най-вероятно ще чуете „Оу“, „Пфу“, „Предпочитам да гладувам“.

Истината е, че видът на пластмасови табли, включващи сухи пилешки гърди, напоени със сос, придружени от смесени зеленчуци и ориз, не са точно това, което повечето биха нарекли гурме ястие.

Нека бъдем честни – маслото е обикновено звездата на шоуто. Но какво ще стане, ако ви кажем, че вината не е единствено в самата храна? Оказва се, че има причина, поради която вкусът на вечерята нв самолета е малко по-различен.

Всичко е в надморската височина. И това, което се случва с рецепторите ни. Ето няколко интересни факта в тази връзка:

Храната има различен вкус във въздуха

Усещали ли сте някога, че вкусовите ви рецептори просто не работят нормално на 10 000 метра? Това не е вашето въображение – средата в самолета влияе върху начина, по който усещате храната. Дори в комфорта на кабината под налягане, вашите вкусови рецептори се потискат, което може да направи храната безвкусна.

Добавете ниска влажност в кабината, въздуха и всевъзможните климатици и това е рецепта за бедствие. Не само, че този сух въздух се отразява върху съдържанието на влагата в храната, но и води до сухота в носа ви. Усещането за мирис е свързано с усещането за вкус, така че е ясно защо всичко ви се струва блудкаво.

Да, всичко е по-безсолно или по-малко сладко

Според проучване, поръчано от германската авиокомпания Lufthansa , „солта се възприема между 20 и 30% по-малко интензивно, а захарта с 15 до 20% по-малко интензивно“, докато сте във въздуха.

Как се отнасят авиокомпаниите към това сериозно потиснато чувство за вкус? „Правилното подправяне е от ключово значение, за да се гарантира, че вкусът е добър и във въздуха“, казва Ръс Браун, директор на американска авиокомпания. „Често рецепти се модифицират с допълнителни сол или подправки, за да има вкус.“

Защо искаме доматен сок?

Ако се чудите защо имате желание да пиете доматен сок в самолета, ето отговорът – по-вкусен е на по-голяма височина. Според консумиращите го, вкусът му е по-интензивен, по-свеж и вкусен.

Защо се чувствам по-замаян след малко алкохол?

Ако изпиете една малка бутилка вино, чийто ефект иначе не бихте усетили, но се чувствате леко замаяни в самолета, причината не е във вас. Всичко се дължи на налягането в кабината и по-малкото количество кислород. Все пак е добре да хапнете нещо преди това.

Защо трябва да избягвате кафето?

Ако не ви е до ядене, тогава защо да не пийнете кафе? Имаме обаче лоши новини за любителите на кофеина – най-добре е да пропуснете кафето и чая, които излизат от кухнята на самолета.

Според резултатите от тестовете на питейната вода в самолетите, тя е пълна с бактерии. Данните за 2012 г. показват, че един на всеки 10 самолета е показал положителен тест за колиформ – бактерия, която има фекално замърсяване.

Замърсяването се случва, когато бордовите резервоари за вода се пълнят със замърсени маркучи и дюзи, а с тях се правят вашето кафе и чай. Достатъчно ли е?

Едно наум с масата на седалката

Според Travelmath – проучване за най-мръсните места в самолетите и летищата, повърхността, от която ядете, е най-мръсната част от самолета. Всъщност таблата има около 8 пъти повече бактерии на квадратен сантиметър от тоалетната, а също така има повече микроби спрямо ключалките и коланите.

Пилотите получават различна храна

Когато летите на 10 000 метра, не искате пилотът да получи хранително натравяне, нали? Ето защо двамата пилоти имат различни менюта и избягват по-рискови храни, като сурова риба, преди да летят. profit.bg

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията