Slide
Slide

Велосипедите са чудесен екологичен транспорт. Те са лесен начин за придвижване в тежкия градски трафик. Чрез тях се избягват задръствания, не се вреди на околната среда, но има и още две важни неща, които са на ваша страна – спестявате пари и поддържате фигурата си.

Днес ви представяме големите градове, където има добри условия да се движите с колело. Това са градовете с най-много велоалеи, в които карането на колело е ежедневие за голяма част от населението:

Копенхаген, Дания

В Копенхаген има над 400 км алеи, по които може да се кара колело. Почти 50% от гражданите ползват колело, за да се придвижват в ежедневието си. Жителите на Копенхаген колективно изминават над 1.2 млн. километра с колела. В града има система за колела под наем, наречена Bycykler København (Copenhagen City Bikes) още от 1995 година.

Амстердам, Холандия

Амстердам. Това е най-дружелюбният град към велосипедистите. В него има 400 км велоалеи, както и множество места за оставяне на колелото. 60% от пътуванията стават с велосипед във вътрешността на града. Дори полицията има патрули на колела. В града има над 1.2 млн. велосипеди, а населението на града е 860 000 души.

Утрехт, Холандия

Още един град в Холандия инвестира много средства за добра инфраструктура за велосипедистите. Това е градът с най-дългата велосипедна улица в страната на лалетата – цели 6 километра. До 2020 година до Централната гара ще бъдат създадени 33 000 паркоместа за велосипеди. В града вече има десетки хиляди велосипеди, които дават възможност на туристите по-лесно да се движат.

Париж, Франция

Над 440 км алеи има в Париж. По тях може да се кара колело. Градът има и безплатна система за споделяне на велосипеди, наречена Vélib’. Тя включва над 18 000 велосипеда в 1 230 локации из града. Страсбург, Нант и Бордо са другите два града във Франция, които се отличават с насърчаването към здравословния транспорт.

Берлин, Германия

В Берлин има над 620 км алеи за велосипеди. Обществената система за споделяне на колела се нарича Call a Bike. Над половин милион берлинчани карат колело всеки ден.

Монреал, Канада

В канадския град има над 350 км алеи за велосипед има в града. Системата за наемане на колела се нарича Bixi Montreal.

Барселона, Испания

Почти навсякъде в Барселона има велоалея. Системата за обществено ползване на колела се нарича Bicing и тя разполага с 6 000 велосипеда в 420 станции из града. Севиля е другият град в Испания, който през последните години насърчава жителите и туристите да се движат с велосипеди.

Тел Авив, Израел

Близо 100 км са велоалеите в Тел Авив. В града има система за споделяне на велосипеди – Tel-O-Fun, която е със 150 локации. Това е перфектното място за велосипедисти, тъй като градът има топъл климат и равен терен.

Будапеща, Унгария

180 км са велоалеите в града. Системата за споделяне на велосипеди се нарича BuBi – тя има 70 локации из града.

Рио Де Жанейро, Бразилия

Близо 160 км велоалеи в Рио Де Жанейро. Системата Bike Rio предлага велосипеди под наем в 60 локации из града.

Пекин, Китай

В Пекин има колела под наем, но тази мрежа на обхваща целия град. Тук може да забележите огромен брой хора, които се придвижващи с колело.

Сподели публикацията